Provincie lanceert promoactie 'Maand van de Markt 2023' op wekelijkse markt in Torhout

Het is een samenwerking met de andere Vlaamse provincies, het Ondernemerscentra West-Vlaanderen (OC West), de Vlaamse Federatie voor Ambulante Handel (VFAH) en krijgt de steun van VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen). Aan de actie is een wedstrijd gekoppeld waarmee diverse prijzenpakketten te winnen zijn.
 
De markten spelen een belangrijke rol voor de leefbaarheid in onze steden en gemeenten. “Ze brengen een kwalitatief, divers en lokaal aanbod tot bij de mensen en de markt is een ontmoetingsplaats voor jong en oud. Samen met de plaatselijke handel en horeca zorgt de markt bovendien voor een bruisende kern”, zegt gedeputeerde voor economie, Jean de Bethune.

Winactie
Naast het doel om de aantrekkingskracht en belevingswaarde te verhogen, is de ambitie ook om meer (jonge) mensen naar de Vlaamse markten te lokken, een positieve impuls aan de ambulante handel te geven en levendige handelskernen te creëren. Tijdens de ‘Maand van de Markt 2023’ zullen de marktkramers hun klanten niet enkel verrassen met een gevarieerd lokaal aanbod, maar ook met een winactie.

Klanten kunnen via de app ‘Ik koop lokaal’ een QR-code scannen aan een van de marktkramen. Deze app kan gratis gedownload worden via www.maandvandemarkt.be of via Google Play en Apple Store. Wie geen smartphone heeft, kan deelnemen via een fysieke invulkaart en kan deze deponeren in een wedstrijdurne.  De steden en gemeenten organiseren tijdens deze maand ook extra activiteiten op de wekelijkse markten.

Promoactie ‘Maand van de Markt’ 
Dit jaar nemen er 46 West-Vlaamse* gemeenten, goed voor in totaal 88 markten, deel aan de tweede editie van de ‘Maand van de Markt’. Het is de tweede keer dat deze actie deel uitmaakt van de overkoepelende Vlaamse campagne en gedurende een volledige maand plaatsvindt.

Voordien organiseerde de Provincie West-Vlaanderen reeds 4 keer de promoactie ‘Week van de Markt’. Het bestaande initiatief uit West-Vlaanderen diende als blauwdruk voor de Vlaams brede campagne. Het officiële startschot voor de West-Vlaamse actie werd op woensdag 29 maart gegeven op de vernieuwde markt van Torhout.

*Deelnemende markten in 2023: Anzegem, Ardooie, Avelgem, Bredene, Brugge, Damme, De Haan, De Panne, Dentergem, Diksmuide, Gistel, Harelbeke, Heuvelland, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Ingelmunster, Izegem, Koksijde, Kortemark, Kortrijk, Kuurne, Langemark-Poelkapelle, Lichtervelde, Lo-Reninge, Menen, Meulebeke, Middelkerke, Nieuwpoort, Oostende, Oostkamp, Oostrozebeke, Oudenburg, Poperinge, Roeselare, Ruiselede, Staden, Tielt, Torhout, Veurne, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wingene, Zedelgem en Zwevegem