Provincie en 25 gemeenten ondertekenen charter 'samenhuizen'

Wat is nu ‘gemeenschappelijk wonen’?
Eén van de oplossingen voor deze veranderende woonbehoeften is ‘gemeenschappelijk wonen’. Dit is een concept waarbij verschillende gezinnen samen (ver)bouwen en wonen op een gezamenlijk domein.                                                                                                  Centraal in dit concept staat het delen van ruimte, gaande van functionele plekken (zoals bv. een wasplaats of een gemeenschappelijke tuin) tot een gemeenschapspaviljoen dat door de verschillende bewoners kan worden gebruikt.

Deze woonformule bevordert het sociaal contact, biedt een antwoord op de veranderende woonbehoeften en houdt de woonwensen ook betaalbaar, wat deze vorm van wonen aantrekkelijk maakt bij jonge, maar ook bij oudere mensen. De individuele woon- en leefruimte wordt kleiner en eenvoudiger, maar, omdat verschillende gezinnen hun krachten verenigen, wordt het in principe ook mogelijk om goedkoper en zelfs ecologischer te bouwen.

Deze formule van ‘samenhuizen’ kan, indien wenselijk, bv. ook inspelen op bepaalde zorgvragen.

Het provinciebestuur gelooft sterk in de kwaliteiten en de mogelijkheden van deze woonvorm en wil dan ook de gemeenten warm maken om er aandacht aan te schenken in hun lokaal woonbeleid.

De eerste stappen van ‘gemeenschappelijk wonen’ in West-Vlaanderen
Hoewel er in West-Vlaanderen duidelijk een toenemende interesse is, werden tot op heden slechts 2 kleinere projecten van gemeenschappelijk wonen gerealiseerd, nl. De Speye in Poperinge en Carpe Diem in Alveringem.
Er zijn wel al enkele initiatiefgroepen in Kortrijk en Brugge gestart en ook in andere regio’s in de provincie overwegen particulieren om een initiatiefgroep op te richten.
In Lovendegem (Oost-Vlaanderen) is ‘Vinderhoute’ een goedwerkend voorbeeld. Daar worden momenteel 17 passiefwoningen bewoond. De woningen hebben allen een houtskeletstructuur. De afstand tussen de huizen is precies berekend om – zelfs in de herfst en de lente – maximale bezonning toe te laten. Het gemeenschapshuis bevindt zich centraal op het terrein.

‘Open Dag Samenhuizen’ op zaterdag 18 mei
De vzw Samenhuizen organiseert op zaterdag 18 mei een ‘Open Dag Samenhuizen’. Vijfentwintig bestaande projecten openen op die dag hun deuren voor het ruime publiek. Ook ‘Vinderhoute’ in Lovendegem kan dan bezocht worden. Meer info over de ‘Open Dag Samenhuizen’ is terug te vinden op www.samenhuizen.be.

Meer info:  
gedeputeerde voor Welzijn voor de Provincie West-Vlaanderen, Myriam Vanlerberghe
[email protected] of 050 40 34 87