Provincie breidt vertaalapp ‘FACT’ uit naar horeca en verpakkingssector

De mobiele applicatie ‘First Aid Communication Tool’, of kortweg ‘FACT’, maakt communiceren op de werkvloer heel wat gemakkelijker. De app vertaalt tussen elf talen. In heel wat sectoren zijn meer en meer anderstaligen actief. Ook voor seizoensarbeid kan de applicatie een grote hulp betekenen. FACT bevat naast vertalingen ook beeld- en audiomateriaal. Bij technische woorden is er een korte uitleg voorzien in klare taal.

Je kon de applicatie al gebruiken in 10 talen (waaronder Arabisch, Somalisch, Dari en Pashto). Vanaf nu komt daar ook het Oekraïens bij. 

Keukenmedewerkers en verpakkingsoperatoren
FACT bestond al voor de land- en tuinbouw, de metaalindustrie en de schoonmaak maar nu zijn er dus twee nieuwe modules: ‘verpakking van de voeding’ en ‘restaurant’. Zowel Horeca Forma, het sectorfonds voor de horeca, als Alimento, het sectorfonds voor de voedingssector en IFAPME Wallonie Picarde werkten hier aan mee. FACT is een grote hulp bij communicatie met anderstalige medewerkers. Ook analfabete cursisten vinden het een handig leerinstrument dankzij het gebruik van beelden en audio en de mogelijkheid om te oefenen.

De module ‘restaurant’ richt zich op het opleiden van keukenmedewerkers en bevat een  1000-tal woorden onderverdeeld in 14 logische reeksen: groenten, kruiden en specerijen, fruit, vlees, vis, schaal- en schelpdieren, droge voeding, zuivel, materiaal, machines, handelingen en technieken, menukaart, drank en begrippen.

De module ‘verpakking van voeding’ mikt op voedingsoperatoren en heeft ruim 300 woorden en bevat 8 reeksen: voedselveiligheid, gereedschap, machines, onderdelen en onderhoud, verpakkingsmateriaal, handelingen, begrippen en producten.

Ook de basiswoordenschat werd verder uitgebreid. 

FACT is gratis te downloaden via Play Store of App Store en bevat geen advertenties. De tool is offline bruikbaar.

Project met vele partners
De app is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en werd ontwikkeld als onderdeel van het Interreg V Frankrijk-Wallonië-Vlaanderenproject AB Réfugiés-Emploi, in samenwerking met de volgende partners: POM West-Vlaanderen, VDAB, Le FOREM, Mission Locale du Douaisis, Entreprendre Ensemble, Rode Kruis Vlaanderen, Fedasil, Ligo – Centrum voor Basiseducatie Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, Travi, Refu Interim, Ifapme Wallonie Picarde, Edu+,  Boerenbond, MTECH+, Vorm DC, Makkie, Alimento en Horeca Forma. Met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de Provincie West-Vlaanderen en de Waalse Regio.