Provinciale attracties en domeinen scoren ondanks coronamaatregelen

workshopduinpanne

Ook de activiteiten in het kader van de campagne ‘Ik zomer West-Vlaams’ in de provinciedomeinen én de zwemzone van De Gavers (Harelbeke) lokten heel wat volk.

Goede cijfers in Zwin Natuur Park

Het Zwin Natuur Park bereikte deze zomer met 32.480 bezoekers 94% van het bezoekersaantal in vergelijking met 2019. In juli 2020 telde het park 18.849 bezoekers, wat 20% meer is dan in 2019. In augustus waren het er 14.745. Het bezoekersaantal werd in het begin van de zomer de hoogte ingeduwd door de bloei van lamsoor in de Zwinvlakte. Ook de tentoonstelling “Wildlife Photographer of the Year” lokte heel wat natuur- en fotografieliefhebbers. Begin augustus speelden de hittegolf en het tijdelijke verbod voor dagjestoeristen een rol in het aantal bezoekers, maar dat veranderde snel in de tweede helft van augustus. De eerste resultaten van een tevredenheidsenquête tonen aan dat de bezoekers van het Zwin Natuur Park heel tevreden waren en nog zullen terugkomen. Het Zwin Natuur Park zette heel wat extra gidsen in voor een verhoogde natuurbeleving en het begeleiden van de bezoekers in het naleven van de coronamaatregelen.

Raversyde maand lang volledig volzet

Bezoekerscentrum Raversyde kreeg 31.330  bezoekers over de vloer waarvan 24.120 voor Atlantikwall en 7.219 voor Anno 1465. Vorig jaar bezochten 43.124 bezoekers Raversyde. Vooral het beperkt aantal plaatsen woog op de cijfers. Raversyde was zelfs vier weken op rij uitverkocht, wat er op wijst dat de vraag groter was dan het aanbod. Grotere evenementen zoals het Middeleeuws weekend en de nocturne konden niet doorgaan en drukten de cijfers. Ook de hittegolf speelde net zoals in het Zwin Natuur Park en Duinpanne parten. De kleinere activiteiten trokken wel veel volk. Zo zat de Kustsafari vol en waren de zoektochten en de gidsbeurten in het weekend steeds een succes. Ook de respons op de expo ‘Bang Bang’ en de gratis tentoonstelling ‘Atlantikwall in Vogelvlucht’ in het Natuurpark was lovend.

Record in Duinpanne

Duinpanne kende zijn beste zomer ooit met 12.851 bezoekers in juli en 11.231 bezoekers in augustus. Daarvan bezochten er 4.450 de nieuwe permanente tentoonstelling Sea Change. Het zomeraanbod met onder meer createliers, aquariumsnuisteren, de kustsafari, fiets- en wandeltochten en Expeditie Duinpanne lokten heel wat mensen naar het bezoekerscentrum.

5.000 zwemmers in De Gavers

Ook het provinciedomein De Gavers heeft een drukke zomer achter de rug, dit in tegenstelling tot het zeer rustige voorjaar. Onder strikte voorwaarden werd de zwemzone geopend, die in juli 2.130 en in augustus 2.722 bezoekers lokte. Daarnaast werden aan 2.232 personen een kajak verhuurd en klommen 644 personen op het hoogtouwenparcours. De pop-up NME (Natuur en Milieu-educatie) kon rekenen op bijzonder veel belangstelling met in juli 530 deelnemers. In augustus werd deze activiteit stopgezet omwille van verstrengde coronamaatregelenmaatregelen. In totaal namen bijna 9.000 personen deel aan de georganiseerde activiteiten in De Gavers deze zomer.

10.000 deelnemers aan ‘Ik zomer West-Vlaams’ in provinciedomeinen

Ook het zomeraanbod in de provinciedomeinen en op de groene assen onder de noemer ‘Ik zomer West-Vlaams’, zoals yogasessies, luisterfietstochten en picknicks, lokte heel wat volk. Er waren voor alle activiteiten samen ongeveer 10.000 deelnemers, bovenop het aantal bezoekers in het Zwin Natuur Park, Raversyde, Duinpanne en de zwemzone in De Gavers. Veel activiteiten waren ook volzet.

www.west-vlaanderen.be/domeinen