Provinciale attracties en bezoekerscentra scoren goed ondanks coronajaar

Opening speelplein bezoekerscentrum Duinpanne (De Panne)

Meer zelfs, de cijfers geven aan dat bezoekers gretig gebruik maakten van de dagen dat ze open waren, met veel volgeboekte dagen en periodes die recordcijfers opleverden tot gevolg.

Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Ondanks de coronamaatregelen kende het Zwin Natuur Park een goed jaar met ruim 80.000 bezoekers. Met een derde minder bezoekers hield het Zwin Natuur Park goed stand, ondanks tien weken sluiting en een beperkt aantal bezoekers per tijdsslot. Omdat groeps- en bedrijfsbezoeken omwille van Covid19 verboden waren, vielen deze volledig stil na 13 maart. De schoolbezoeken kenden omwille van dezelfde reden een terugval van 95 procent.

Het Zwin Natuur Park zette in op extra natuurbeleving en voor individuele bezoekers bleef het park een aantrekkelijke bestemming. Tijdens de zomermaanden verwelkomde het Zwin Natuur Park nagenoeg evenveel bezoekers als in 2019, met zelfs een groei in de maand juli. Ook het najaar was een voltreffer met in november 9.355 bezoekers, bijna een verdubbeling in vergelijking met 2019, en in december 5.552 bezoekers, wat een recorddecember was.

Raversyde (Oostende)

Raversyde telde 44.415 bezoekers voor de Atlantikwall en ANNO 1465. Het domein werd meer getroffen dan andere provinciedomeinen door de coronacrisis, want Raversyde was, door de winterstop, maar ruim vier maanden open en moest ook werken met reservaties. De schoolbezoeken en de afgelaste publieksevenementen wogen het meest op het aantal dat vorig jaar nog aftikte op bijna 115.000 bezoekers.

Anderzijds: tijdens de geopende periode zaten de reservaties vaak vol. In de zomermaanden waren de tickets vier opeenvolgende weken uitverkocht. Ook het Natuurpark mocht een pak meer bezoekers ontvangen, onder meer te danken aan de gratis openluchtexpo ‘Atlantikwall in Vogelvlucht’ die nog altijd loopt. Exacte cijfers zijn er niet, maar de weerklank is groot.

Duinpanne (De Panne)

Duinpanne ontving 51.000 bezoekers, met scholen erbij zelfs bijna 62.000. In 2019 waren dat er 85.000, maar ook Duinpanne was bijna vijf maanden gesloten. Het provinciedomein kende zijn beste zomer ooit met 12.851 bezoekers in juli en 11.231 bezoekers in augustus. Daarvan bezochten er 4.450 de nieuwe permanente tentoonstelling Sea Change. Uiteindelijk klopte de expo af op 5.800 bezoekers over het hele jaar. Een vergelijking is moeilijk, want Sea Change opende pas eind 2019 de deuren. Het zomeraanbod met onder meer createliers, aquariumsnuisteren, de kustsafari, fiets- en wandeltochten en Expeditie Duinpanne lokten heel wat mensen naar het bezoekerscentrum.

Ook hier geeft de shop aan dat de interesse groot was, met een omzetstijging van 11 procent in vergelijking met 2019. De bar haalde ondanks een lange sluiting 70 procent van de geraamde omzet, wat duidt dat bezoekers meer dan anders genoten van het terras en de nieuwe speelzone.

Provinciedomeinen druk bezocht, minder bezoekers voor bezoekerscentra

Dat de domeinen rond de bezoekerscentra een pak meer wandelaars mochten ontvangen, staat buiten kijf. Exacte cijfers zijn er niet maar de parkings stonden veel voller dan anders, zelfs in traditioneel kalmere periodes. De extra drukte was ook duidelijk merkbaar voor de mensen op het terrein. Veel bezoekers maakten gretig gebruik van de domeinen om met vrienden of familie een uitstapje te maken en elkaar te ontmoeten in coronaveilige omstandigheden.
De bezoekerscentra ontvingen echter een pak minder bezoekers door de lange sluiting en de beperkte capaciteit tijdens de zomermaanden. Vooral school-, bedrijfs- en groepsbezoeken vielen weg en drukten de cijfers.

De Palingbeek (Ieper)

Het bezoekerscentrum van De Palingbeek moest het doen met 6.311 bezoekers, zowat een derde van 2019, toen de kaap van de 20.000 bezoekers werd gerond. Ook twee grote publieksevenementen, zoals Lammetjesdag die goed is voor 3.000 bezoekers, konden dit jaar niet doorgaan. Het aantal losse bezoekers daalde met een derde. Dat geeft aan dat bezoekers snel hun weg vonden naar het bezoekerscentrum in de periode dat een bezoek werd toegestaan.

De Blankaart (Diksmuide)

Het bezoekerscentrum van de De Blankaart toont eenzelfde beeld, met een halvering van het aantal bezoekers, van 29.258 tot 14.125. Ook hier wogen scholen en groepen op de cijfers, maar de zomerse publieksactiviteiten drukten het verlies met 5.095 deelnemers, tegenover 3.192 deelnemers het jaar voordien.

Bulskampveld (Beernem)

Ook het bezoekerscentrum van Bulskampveld kende een moeilijk jaar, maar met 6.500 bezoekers in het kader van ‘Ik zomer West-Vlaams, in de zomermaanden, zowat de maximumcapaciteit, kijkt het bezoekerscentrum toch tevreden terug. De activiteiten kenden een groot succes, zoals de rondleidingen of de theaterwandelingen die telkens volzet waren. De voorbije jaren lag het gemiddelde rond de 4.000 tot 5.000 deelnemers aan activiteiten.    

Het totaal lag op 14.000 bezoekers, terwijl het bezoekerscentrum doorgaans 30.000 tot 35.000 bezoekers ontvangt. Vooral het aantal schoolbezoeken woog op de cijfers, met een terugval van 10.000 naar 2.000 leerlingen.

Maar er kwamen toch een pak mensen om frisse lucht op te snuiven. Doorgaans ontvangt het domein ongeveer 400.000 bezoekers, maar de drukke bezetting van de parkings, zelfs in traditioneel meer rustige periodes, geeft aan dat de interesse in 2020 een pak groter was. Vooral de nieuwe avonturenpaden in het kader van Expeditie Bulskampveld genoten heel wat interesse, al worden daar geen bezoekerscijfers gemeten.

De Gavers (Harelbeke)

En ook de activiteiten in De Gavers kenden al bij al een goed jaar met 8.925 deelnemers aan activiteiten in het kader van ‘Ik zomer West-Vlaams’. Zowat de helft waren zwemmers, ongeveer de helft van vorig jaar. Dat kwam door de beperkte capaciteit en reservaties per tijdsslot. Er waren 1.395 waren kajakkers, ongeveer een derde in vergelijking met 2019. In 2019, met scholen, groepen, sportkampen, evenementen, huurders van infrastructuur, enz. inbegrepen, waren er nog 80.000 deelnemers.

Ook tijdens de zonnige najaarsdagen lokte het drukst bezochte provinciedomein van West-Vlaanderen een pak recreanten. Uit onderzoek van Westtoer is De Gavers goed voor zowat 800.000 bezoekers, wat dit jaar minstens geëvenaard is.

Betere monitoring

De Provincie plant in de toekomst meer in te zetten op tellingen, in samenwerking met Westtoer. Dat moet toelaten om in de toekomst betere vergelijkingen op te maken rond bezoekersstromen. Die nood drong zich tijdens de coronaperiode nadrukkelijker op.

www.west-vlaanderen.be/domeinen