Provinciaal Hof opent de deuren met tiendaags festival 'OVER MORGEN. Hoe leven in 2050?''

Festival van de Toekomst

In het toekomstfestival 'OVER MORGEN' buigt de Provincie zich samen met curator Wim Opbrouck over de manier waarop we zullen leven in 2050. We willen technologie omarmen, maar blijven kritisch zoeken. Wat vinden we verantwoord en wat niet? Hoe gaan mens en maatschappij om met innovatie? 

Het Festival Over Morgen is een zoektocht met inspirerende lezingen van mensen die aan de zijde gestaan hebben van baanbrekende wetenschappers, met videokunstenaars die grenzen tussen fictie en realiteit aftasten, met technologen die een status questionis opmaken op vlak van AI, met artiesten die technologie verwerken in hun voorstellingen … Enkele klinkende namen die alvast present zullen zijn op het festival: rapper Coely, muzikant Piet Goddaer, wetenschapper Thomas Hertog en kunstenaar Dries Depoorter. 

Curator Wim Opbrouck brengt tijdens het festival zelf driemaal de voorstelling 'J'aime la Vie'. In een avondvullend programma brengt hij artiesten, kunstenaars en wetenschappers van diverse pluimage rond de spreekwoordelijke tafel der wijzen. Verwacht je aan boeiende gesprekken, verfrissende interventies en oprechte verhalen met Johannes is zijn Naam, Hetty Helsmoortel, Thomas Hertog, Dries Depoorter, Mickael Karkousse, Geertrui Mieke De Ketelaere, Dalilla Hermans, ...

Uniek is ook het optreden van Dionysos Now!, het polyfonie ensemble van Tore Tom Denys, en Tsar B. Op vrijdag 26 april brengen ze op de Markt in Brugge een eigen versie van de hymne 'Laus tibi Sacra Rubens', gecomponeerd door de Roeselaarse componist Adriaen Willaert. In 1542 componeerde Adriaen Willaert deze hymne als eerbetoon aan de Heilige Bloedkapel. Het geheel wordt extra kracht bijgezet met videomapping op het Provinciaal Hof.

Het Provinciaal Hof, een open huis
Het kloppende hart van het festival is het Provinciaal Hof, dat een open huis wordt voor de West-Vlaming én de binnen- en buitenlandse bezoeker. Zo kan hij gedurende de tien dagen van het festival, voor het eerst na een lange periode van restauratie, vrij in het Hof rondlopen en kennismaken met tentoonstellingen van Dries Depoorter,  Panamarenko vs. AI, maar ook van hogeschoolstudenten VIVES en HOWEST en van lagereschoolkinderen die ‘toekomstdozen’ samenstelden. Voor middelbare scholieren zijn er dan weer workshops en een muziektheatervoorstelling.

Tijdens het festival krijgt de bezoeker ook al een voorproef van het ‘Hof der Dingen’, een zoektocht en een poging  om de West-Vlaamse identiteit te vatten die in het najaar vervolledigd wordt. In samengebrachte voorwerpen tonen West-Vlamingen wat volgens hen het unieke verhaal van onze provincie is. 

Voor bepaalde voorstellingen, lezingen, optredens is het nodig om op voorhand tickets te kopen of (gratis) te reserveren. Het volledige programma is te vinden via de website www.festivalovermorgen.be.