Project ‘Memorydate’ brengt jongeren van diverse origine samen rond thema WOI

Affiche van herinneringsplek uit de Eerste Wereldoorlog

Bij dit project worden een 40-tal leerlingen uit het regulier secundair onderwijs en anderstalige leerlingen (12-18 jaar) uit het OKAN-onderwijs (OnthaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers) samengebracht. De jongeren leren elkaar kennen en gaan er een hele dag samen creatief aan de slag rond een thema dat gekoppeld wordt aan de Eerste Wereldoorlog, zoals ‘Waar voel je je thuis?’, ‘Nooit meer oorlog. Wanneer voer ik actie?’, ‘Kan sport verbinden?’, ‘Kan kunst in tijden van oorlog?’ en ‘Tradities vroeger en nu.’.

De ontmoetingen vinden telkens plaats in één van de vijf grote WOI-musea in West-Vlaanderen: Talbot House in Poperinge, Museum aan de IJzer in Diksmuide, Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke, Westfront Nieuwpoort en In Flanders Fields Museum in Ieper.

Vijf ontmoetingsdagen bij wijze van test in 2017
De Provincie organiseerde in 2017 reeds vijf dergelijke ontmoetingsdagen bij wijze van test. GoodPlanet Belgium begeleidde de workshops en Productiehuis Het Peloton maakte er telkens een korte reportage van. De vijf reportages worden opgenomen in de werking van de vijf WOI-musea.

Een ‘memorydate’ organiseren met de klas
De kostprijs bedraagt 10 euro per leerling en omvat een toegangsticket voor het museum waar de ontmoeting plaatsvindt en een volledige dag begeleiding met verschillende workshops.
West-Vlaamse scholen kunnen tot eind 2018 gebruik maken van het subsidiereglement voor ondersteuning van bezoeken aan herinneringsplaatsen in het kader van WOI in West-Vlaanderen, waarbij ze tot 50 % van hun vervoers-, toegangs- of deelnamekost kunnen terugvorderen.
Meer info over hoe een ‘memorydate’ te organiseren en een uitgebreide handleiding zijn op de website www.west-vlaanderen.be/vredeseducatie terug te vinden.

Praktisch – ‘Memorydates’
Ontmoetingsplaatsen: Talbot House (Poperinge), Museum aan de IJzer (Diksmuide), Memorial Museum Passchendaele 1917 (Zonnebeke), Westfront Nieuwpoort en In Flanders Fields Museum (Ieper)
Prijs: 10 euro per leerling (toegangsticket museum + begeleiding)
Doelgroep: secundair onderwijs

Meer info over hoe een ‘memorydate’ te organiseren en een uitgebreide handleiding zijn op de website www.west-vlaanderen.be/vredeseducatie terug te vinden.

Meer info
kabinet gedeputeerde voor onderwijs, Carl Vereecke
[email protected] of 050 40 31 98