Project ‘AB Réfugiés – Social’ moet integratie migranten succesvoller maken

Image
Europa kaart vlag mensen

‘AB Réfugiés – Social’ richt zich vooral op nieuwkomers die gestart zijn met een integratietraject, asielzoekers die in aanmerking komen voor een vluchtelingenstatuut in België of Frankrijk, niet-begeleide minderjarigen en professionals en vrijwilligers die actief zijn in de maatschappelijke begeleiding en de gezondheidszorg.

Het project wil de integratie van migranten succesvoller doen verlopen door de zorg- en maatschappelijke begeleiding te verbeteren. Als resultaat beoogt het project een stijging van de kwaliteit van de bestaande voorzieningen, meer aanvullende begeleiding en innovatieve, veralgemeenbare experimenten.

Werkpaketten

Voor de projectgebieden Frankrijk, Vlaanderen en Wallonië zijn telkens drie werkpaketten voorzien. Na een evaluatie zullen de resultaten per gebied gedeeld worden.

Specifiek voor Vlaanderen worden drie pistes uitgewerkt. Enerzijds komt er een stappenplan voor het onthalen van migranten en voor de opstart van hun inburgering. Een netwerk van vertalers en tolken moet daarbij helpen.
Daarnaast wordt ‘Mindspring’ opgestart. Dit programma wil voorkomen dat vluchtelingen met een recente migratieachtergrond posttraumatische stress ontwikkelen en wil hen ertoe aanzetten om hun toekomst aan te pakken.
Tot slot wordt een experiment opgestart rond taalstimulatie. Handelaars en dienstverleners waarbij vluchtelingen Nederlands of Frans kunnen oefenen, krijgen een kwaliteitslabel. Op die manier bouwt het experiment een netwerk van sociale, culturele en recreatieve activiteiten uit waarbij vrijwilligers een ondersteunende rol zullen spelen.

Ook Wallonië en Frankrijk zetten elk via drie werkpaketten in op de geestelijke gezondheidszorg, de verbetering van het integratieproces en het creëren van een netwerk voor migranten.

Interreg

‘AB Réfugiés - Social’ is een project dat wordt gefinancierd door Europa in het kader van het Europese territoriale samenwerkingsprogramma Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen.

De projectpartners zijn de Provincie West-Vlaanderen, de regionale prefectuur Hauts-de-France, het secretariaat-generaal voor regionale aangelegenheden (SGAR), DRJSCS, Via Active, DDCS, ARS, CréSaM, SeTISW, de openbare diensten van Wallonië (SPW) en het Waals agentschap voor Gezondheid, Welzijn, Handicap en Gezin (AVIQ).

Tot de deelnemende regio’s behoren de vijf departementen van Hauts-de-France, Aarlen, Aat, Bastenaken, Bergen, Brugge, Charleroi, Diksmuide, Dinant, Doornik, Gent, Ieper, Kortrijk, Marche-en-Famenne, Moeskroen, Namen, Neufchâteau, Oostende, Philippeville, Roeselare, Thuin, Tielt, Veurne, Virton en Zinnik.

Kostprijs

Het totale budget voor dit Interreg-project bedraagt 1.398.740,18 euro. Daarvan is 199.529,07 euro afkomstig van de Provincie West-Vlaanderen. De Europese tussenkomst bedraagt in totaal 694.870,08 euro. Het project loopt nog tot 30 juni 2021.

 www.west-vlaanderen.be/grensoverschrijdende-en-internationale-samenwerking

Meer info

Kabinet gedeputeerde voor externe relaties en Noord-Zuidbeleid, Jean de Bethune
jean.debethune [at] west-vlaanderen.be of 050 40 34 24