Personeel van Upfresh, Politiezone Het Houtsche, Xplo Kortrijk en Federale Politie Kortrijk naar het werk met ‘De testkaravaan komt er aan!’

Testkaravaan voor het provinciepersoneel

Meer specifiek bij volgende bedrijven: Upfresh Oostende, Politiezone Het Houtsche (Oostkamp), Xplo (Kortrijk) en Federale Politie Kortrijk. Met maar liefst 119 deelnemers is de interesse bij de personeelsleden van deze werkgevers alvast groot.

Test het uit’-principe
Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan komt er aan!’ is het ‘test het uit’-principe: de Provincie stelt per campagneperiode gratis een vloot van 85 duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 45 speedpedelecs, 31 elektrische fietsen, kunnen ze ook 6 elektrische bakfietsen en 3 vouwfietsen uittesten. Ook bus- en treinpassen, ‘blue bikes’ en carpoolmogelijkheden behoren tot het aanbod. De testperiode per bedrijf bedraagt twee weken.

Deelnemende bedrijven 2023
Dit jaar nemen naast deze vier bedrijven ook de luchtmachtbasis en de politiezone Westkust (Koksijde), Renson (Waregem), TVH (Waregem), de Kindervriend (Rollegem), Huize Zonnelied (Ieper), Wintershove (Vlamertinge), Ingenium (Brugge), Gemeente en OCMW Ingelmunster, Stadsbestuur Nieuwpoort, AZ Groeninge (Kortrijk), site Molenerf (Brugge), DL Chemicals (Wielsbeke), CAW Centraal West-Vlaanderen (Ieper en Roeselare), Ter Potterie (Mintus/Brugge), De Nieuwe Notelaar (Mintus/Brugge), Umicore (Brugge) en GVO (Kortrijk, Oostende en Moorsele) deel aan De Testkaravaan, samen goed voor zo’n 7.209 werknemers.

Wedstrijd voor personeel
Ook personeelsleden die reeds duurzaam naar het werk komen en geen vervoermiddel willen testen, kunnen zich registreren voor deze campagne. Zij maken immers ook kans op een prijs uit de prijzenpot, met heel wat leuke prijzen per deelnemend bedrijf, zoals “Gif mo chette”-fietstassen, bonnen van 100% West-Vlaams (West-Vlaamse streekproducten) en een bon van een sportwinkel.

Feestelijke afsluiter
De campagnes worden telkens feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking en fotomoment. Die vinden plaats op:

  • Donderdag 5 oktober om 14.00 uur bij Upfresh Oostende (Zandvoordestraat 370 in  Oostende)
  • Vrijdag 6 oktober om 9.00 uur bij Xplo Kortrijk (Pottelberg 15 in Kortrijk)
  • Vrijdag 6 oktober om 11.30 uur bij Federale Politie Kortrijk (Graaf Boudewijn IX-laan 1 in Kortrijk)
  • Vrijdag 6 oktober om 14.00 uur bij Politiezone het Houtsche (Siemenslaan 6 in Oostkamp)
     

Campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’
De provinciale campagne is dit jaar aan haar tiende editie toe. Van 2014 tot 2022 deed de campagne 156 bedrijven aan. Van begin 2014 tot en met eind 2021 legden 9.903 deelnemers iets meer dan 2,3 miljoen duurzame kilometers af en bespaarden ze 307 ton CO2. Uit een bevragingsronde bij de deelnemende bedrijven blijkt dat ongeveer 40 % van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn/haar woon-werkverkeer. Bijna 58 % doet dit vooral met de elektrische fiets.

De Provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’
Ter uitbreiding van de campagne trekt de testkaravaan voor de zevende keer ook naar de gemeenten en hun inwoners. In 2023 biedt het project de inwoners van Nieuwpoort, Harelbeke, Zonnebeke, Mesen, Gistel en Moorslede de kans om gratis een fiets uit de vloot te testen en zo de voordelen ervan te ontdekken.