Personeel van Home Vrijzicht en Seniorenzorg Sint-Vincentius Lendelede duurzaam naar het werk met ‘De testkaravaan komt er aan!’

Testkaravaan voor het provinciepersoneel

De werkgevers motiveren zo samen 50 personeelsleden om op een duurzame manier naar het werk te pendelen. 

‘Test het uit’-principe
Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan komt er aan!’ is het ‘test het uit’-principe: de Provincie stelt per campagneperiode gratis een vloot van 85 duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 45 speedpedelecs, 31 elektrische fietsen, kunnen ze ook 6 elektrische bakfietsen en 3 vouwfietsen uittesten. Ook bus- en treinpassen, ‘blue bikes’ en carpoolmogelijkheden behoren tot het aanbod. De testperiode per bedrijf bedraagt twee weken.
 

Deelnemende bedrijven 2024
Dit jaar nemen naast deze 2 werkgevers ook het stadsbestuur Oostende, VLIZ en Orac (Oostende), De Kade (Brugge), Basisschool Manitoba (Brugge), VIVES (Torhout en Roeselare), Scioteq (Kortrijk), Oranjehuis (Kortrijk en Heule), Jongerenzorg Zuid-West-Vlaanderen (Sint-Denijs), Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning Don Bosco (Kortrijk), lokaal bestuur Koksijde, stadsbestuur Brugge, Crombé Wines en CLB aan de Leie (Kortrijk) en pleegzorg West-Vlaanderen (Harelbeke en Oostende) deel aan De Testkaravaan, samen goed voor zo’n 6.257 werknemers.
 

Wedstrijd voor personeel 
Ook personeelsleden die reeds duurzaam naar het werk komen en geen vervoermiddel willen testen, kunnen zich registreren voor deze campagne. Zij maken immers ook kans op een prijs uit de prijzenpot, met heel wat leuke prijzen per deelnemend bedrijf, zoals “Gif mo chette”-fietstassen, bonnen van 100% West-Vlaams (West-Vlaamse streekproducten) en een bon van een sportwinkel.

Feestelijke afsluiter

De campagnes worden telkens feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking en fotomoment. Die vinden plaats op:

  • Vrijdag 5 april  om 15.00 uur bij Home Vrijzicht (Veurnseweg 538 in Elverdinge)
     
  • Dinsdag 16 april om 13.00 uur bij Seniorenzorg Sint-Vincentius  Lendelede (Izegemsestraat 14 in Lendelede)

Campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’
De provinciale campagne is dit jaar aan haar elfde editie toe. Van 2014 tot 2023 deed de campagne 177 werkgevers aan. Van begin 2014 tot en met eind 2023 legden 10.902 deelnemers iets meer dan 2,57 miljoen duurzame kilometers af en bespaarden ze 339 ton CO2. Uit een bevragingsronde bij de deelnemende bedrijven blijkt dat ongeveer 59 % van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn/haar woon-werkverkeer, waarvan 19% altijd ongeacht de weersomstandigheden. Ongeveer 9% doet dit al met een speedpedelec.

De Provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’
Ter uitbreiding van de campagne trekt de testkaravaan voor de zevende keer ook naar de gemeenten en hun inwoners. In 2024 biedt het project de inwoners van Ichtegem, Oudenburg, Ledegem, Hooglede, Ieper en Waregem de kans om gratis een fiets uit de vloot te testen en zo de voordelen ervan te ontdekken.