Personeel van CAW Centraal West-Vlaanderen, DL Chemicals, Ter Potterie en De Nieuwe Notelaar naar het werk met ‘De testkaravaan komt er aan!’

Testkaravaan voor het provinciepersoneel

Meer specifiek bij volgende bedrijven: CAW Centraal West-Vlaanderen (Ieper en Roeselare), DL Chemicals (Wielsbeke), Ter Potterie en De Nieuwe Notelaar (Brugge). Met maar liefst 81 deelnemers is de interesse bij de personeelsleden van deze werkgevers alvast groot. 

‘Test het uit’-principe
Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan komt er aan!’ is het ‘test het uit’-principe: de Provincie stelt per campagneperiode gratis een vloot van 85 duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 45 speed pedelecs, 31 elektrische fietsen, kunnen ze ook 6 elektrische bakfietsen en 3 vouwfietsen uittesten. Ook bus- en treinpassen, ‘blue bikes’ en carpoolmogelijkheden behoren tot het aanbod. De testperiode per bedrijf bedraagt twee weken.

Deelnemende bedrijven 2023
Dit jaar nemen naast deze vier bedrijven ook de luchtmachtbasis en de politiezone Westkust (Koksijde), Renson (Waregem), TVH (Waregem), de Kindervriend (Rollegem), Huize Zonnelied (Ieper), Wintershove (Vlamertinge), Ingenium (Brugge), Gemeente en OCMW Ingelmunster, Stadsbestuur Nieuwpoort, AZ Groeninge (Kortrijk), site Molenerf (Brugge), UpFresh (Oostende), Politiezone Het Houtsche (Oostkamp), Federale Politie Kortrijk, Xplo campus Kortrijk, GVO Group (Kortrijk), GVO Group (Oostende), GVO Group (Moorsele) en Umicore (Brugge) deel aan De Testkaravaan, samen goed voor zo’n 7.209 werknemers.

Wedstrijd voor personeel 
Ook personeelsleden die reeds duurzaam naar het werk komen en geen vervoermiddel willen testen, kunnen zich registreren voor deze campagne. Zij maken immers ook kans op een prijs uit de prijzenpot, met heel wat leuke prijzen per deelnemend bedrijf, zoals “Gif mo chette”-fietstassen, bonnen van 100% West-Vlaams (West-Vlaamse streekproducten) en een bon van een sportwinkel.

Feestelijke afsluiter
De campagnes worden telkens feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking en fotomoment. Die vinden plaats op:

  • Maandag 18 september om 12.45 uur bij DL Chemicals (Splenterbeekstraat 4, Wielsbeke)
     
  • Maandag 18 september om 15.00 uur bij Mintus Ter Potterie en De Nieuwe Notelaar (Peterseliestraat 21, Brugge)
     
  • Dinsdag 19 september om 9.00 uur bij CAW Centraal West-Vlaanderen Roeselare (Iepersestraat 47, Roeselare)
     
  • Dinsdag 19 september om 10.15 uur bij CAW Centraal West-Vlaanderen Ieper (Maloulaan 43, Ieper)

Campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’
De provinciale campagne is dit jaar aan haar tiende editie toe. Van 2014 tot 2022 deed de campagne 156 bedrijven aan. Van begin 2014 tot en met eind 2021 legden 9.903 deelnemers iets meer dan 2,3 miljoen duurzame kilometers af en bespaarden ze 307 ton CO2. Uit een bevragingsronde bij de deelnemende bedrijven blijkt dat ongeveer 40 % van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn/haar woon-werkverkeer. Bijna 58% doet dit vooral met de elektrische fiets.

De Provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’
Ter uitbreiding van de campagne trekt de testkaravaan voor de zevende keer ook naar de gemeenten en hun inwoners. In 2023 biedt het project de inwoners van Nieuwpoort, Harelbeke, Zonnebeke, Mesen, Gistel en Moorslede de kans om gratis een fiets uit de vloot te testen en zo de voordelen ervan te ontdekken.