Permanente landartinstallatie CWRM van Koen Vanmechelen in provinciedomein De Palingbeek (Ieper)

Image

Hiermee zet de Provincie het verhaal voort van de tijdelijke en gelijknamige installatie die in 2018 in De Palingbeek te zien was. Binnen ‘ComingWorldRememberMe’ (CWRM) werd toen de expo ‘600.000 beeldjes – 600.000 namen’ uitgewerkt, een verwijzing naar het aantal slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem. Met deze nieuwe installatie willen de Provincie en Koen Vanmechelen de slachtoffers een definitieve plaats geven in onze geschiedenis, ons heden en onze toekomst.

De Provincie West-Vlaanderen investeerde 177.317,66 euro (incl. btw) in de installatie en de bijhorende omgevingswerken.

Nieuwe landartinstallatie CWRM van Koen Vanmechelen

Het grote oerei, dat vorig jaar tijdelijk in het midden van de installatie stond in de zone van het niemandsland, staat opnieuw centraal. Uit het oerei rollen de beeldjes, op een organische manier, bijna als tijdens een geboorte. Het geheel vormt de wereldkaart, waarbij alle continenten met elkaar verbonden worden. De beeldjes zelf vormen de sokkel. Ze ondersteunen elkaar, staan op elkaars schouders, de groten schragen de kleintjes.

De nieuwe installatie bevindt zich in een groene zone, gelegen langs de oprit naar de parking in de Palingbeekstraat. Het niemandsland waar de installatie vorig jaar stond, is bestemd als natuurgebied. Het grote oerei kon niet permanent op deze locatie blijven staan.

‘ComingWorldRememberMe’

‘ComingWorldRememberMe’ was het beeldende kunstproject binnen GoneWest, het culturele programma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WOI. Het project werd uitgewerkt door vzw kunst en Koen Vanmechelen.

Gedurende de vijf herdenkingsjaren, van 2014 tot en met 2018, werden workshops en belevingsateliers georganiseerd met als doel 600.000 beelden uit klei te maken. Elk beeldje staat voor één van de slachtoffers die tijdens WOI het leven lieten in België. 150.000 individuele participanten maakten een of meerdere beeldjes. De opbrengst ging naar goede doelen in Afrika. De 600.000 beeldjes werden vanaf februari 2018 door vrijwilligers en groepen geplaatst in het niemandsland in de Palingbeek. De opbouw duurde bijna twee maanden.

Tussen 30 maart en 11 november 2018 konden bezoekers de installatie van 3 hectare bezichtigen. De expo ‘600.000 beeldjes – 600.000 namen’ kon rekenen op zo’n 213.5000 bezoekers. Na 11 november werden 400.000 beeldjes verdeeld aan de bezoekers en de makers van de beeldjes. De kleine beeldjes die uit het ei stroomden, werden niet verdeeld.