PepsiCo Zeebrugge en Zorggroep Heilig Hart (Kortrijk) duurzaam naar het werk met ‘De testkaravaan komt er aan!’

Image

In totaal schreven 151 personeelsleden zich in voor de campagne: 48 personeelsleden van PepsiCo en 103 personeelsleden van Zorggroep Heilig Hart.

‘Test het uit’-principe
Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan komt er aan!’ is het ‘test het uit’-principe: de Provincie stelt per campagneperiode gratis een vloot van 86 duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 65 elektrische fietsen en 8 speed pedelecs kunnen ze bakfietsen, vouwfietsen, fietskarren, enz. uittesten. Ook bus- en treinpassen, Blue bikes en carpoolmogelijkheden behoren tot het aanbod. De testperiode per bedrijf bedraagt twee weken.

16 bedrijven nemen deel in 2018
Dit jaar nemen iets meer dan 7.000 werknemers uit 16 West-Vlaamse bedrijven deel aan ‘De testkaravaan komt er aan!’, onder andere Milcobel uit Langemark-Poelkapelle, BEP Europe uit Brugge, AZ Sint-Lucas uit Brugge, AZ Zeno uit Knokke-Heist, Deltagroep uit Kortrijk, WZC OLV Middelares uit Rekkem en de gemeentebesturen van Koksijde, Oostkamp, Deerlijk, Menen en Wielsbeke.

Wedstrijd voor personeel dat duurzaam naar het werk komt
Ook personeelsleden die reeds duurzaam naar het werk komen en geen vervoermiddel willen testen, kunnen zich registreren voor deze campagne. Zij maken immers ook kans op een prijs uit de prijzenpot, met als hoofdprijs een elektrische fiets of een tablet per deelnemend bedrijf.

Feestelijke afsluiter op donderdag 28 juni
Op donderdag 28 juni om 13.15 uur is er de prijsuitreiking van de campagne bij PepsiCo, Jozef Verschaveweg 412 in Zeebrugge.
Om 11 uur sluit de campagne feestelijk af met de prijsuitreiking bij Zorggroep Heilig Hart, Budastraat 30 in Kortrijk.

Campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’
2018 is reeds het vijfde jaar van de provinciale campagne. Ook in 2014, 2015, 2016 en 2017 deed de campagne tal van bedrijven aan. Van begin 2014 tot en met eind 2017 legden 5.728 deelnemers 1.507.710 duurzame kilometers af en bespaarden ze 198 ton CO2. Uit een bevragingsronde bij de deelnemende bedrijven blijkt dat 39,60 % van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn/haar woon-werkverkeer. Bijna 58 % doet dit vooral met de elektrische fiets.

De Provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’
Ter uitbreiding van de campagne trekt de Testkaravaan ook naar de gemeenten. Bij het proefproject in 2017 namen de stad Veurne en de gemeenten Kortemark en Vleteren deel. Ze overtuigden toen 172 personen om een van de fietsen te testen.

In 2018 biedt het project de inwoners van Houthulst, Blankenberge, Diksmuide, Lichtervelde, Lo-Reninge en Koksijde de kans om gedurende twee weken gratis een fiets uit de vloot te testen en zo de voordelen ervan te ontdekken.

www.testkaravaan.be

Meer info
kabinet gedeputeerde voor mobiliteit, Franky De Block
franky.deblock [at] west-vlaanderen.be of 050 40 73 33