Opnieuw 10 streekproducten en 18 verkooppunten krijgen erkenning van 100% West-Vlaams

West-Vlaamse producten

Dat werd beslist door de erkenningscommissie streekproducten (POM West-Vlaanderen) en de erkenningscommissie hoeveproducenten (Inagro) midden februari 2021.

In totaal zijn er nu reeds 517 erkende streekproducten en 396 producenten en verkooppunten die het label kregen.

10 nieuwe streekproducten
Het aanbod van ‘100% West-Vlaams’ breidt uit binnen de categorieën koffie, gebak, vlees, streekbiertjes. Voor het eerst zijn er ook ambachtelijke West-Vlaamse chips. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden geproduceerd in West-Vlaanderen.

In het Brugse Ommeland mag Streekproducten Deschildre (Oostende) voortaan hun noothammetje, zeehammetje, zeepaté en zeekieken ‘100% West-Vlaams’ noemen. Wat verder langs de kustlijn is het 3Q-bier van Brouwerij B (Blankenberge) ook erkend.

In de Westhoek is de Rode Berg Kaastaart van Atelier Hortense uit Reningelst aan de lijst toegevoegd.

Bij de 10 nieuwe producten, zijn ook vier producten van nieuwe producenten, namelijk ‘Léonie’-bier van Castalia Craft Beers (Zonnebeke), SloWWings Koffiemélanges van SloWWings Koffie uit Ieper, Kreketaart van Bakkerij Kimpe uit Kortemark en Waltson chips van Agro Debeuckelaere (Staden).

14 nieuwe producenten en 4 streekhoekjes
Naast de vier nieuwe streekproducenten, Castalia Craft Beers (Zonnebeke), SloWWings Koffie uit Ieper, Bakkerij Kimpe uit Kortemark en Agro Debeuckelaere (Staden), zijn er ook 10 nieuwe hoeveproducenten. Ze bieden kwaliteitsvolle 100% West-Vlaams producten aan met een verhaal die met veel liefde en vakmanschap vervaardigd worden.

In de Leiestreek is Fruithoeve Sint-Pieter uit Ledegem voortaan een erkend verkooppunt, net zoals Hoeve Mahieu uit Wervik, CSA Ten Hoogen Elslande uit Geluwe, Ingelzwam uit Ingelmunster en ’t Kweekhof uit Heule.
In het Brugse Ommeland mag ’t Oostgoed uit Ardooie vanaf nu het label dragen, net als De Lentescheure (Klemskerke) en ’t Ambrozijn Bioboerderij (Oostkamp). In Lichtervelde zijn er zelfs twee nieuwe hoeveproducenten: Groenten & fruit Van Houcke en Cool & Co.  

Verder krijgen ook vier ‘streekhoekjes’ een erkenning: dit is een streekwinkel, delicatessezaak, buurt- of hoevewinkel in West-Vlaanderen waar een assortiment ‘100% West-Vlaams’ hoeve- en streekproducten verkrijgbaar is.
In Brugge kunnen er twee verkooppunten zich ‘100% West-Vlaams’ noemen, namelijk Het Diksmuids Boterhuis en het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis. Ook Regionale Producten Tamsin (Nieuwkerke-Heuvelland) en Koffie, Thee en Meer (Lichtervelde) krijgen een zelfde label.

Een overzicht van de nieuwe streekproducten en -producenten staan in bijlage.

* ‘100% West-Vlaams’ is een kwaliteitslabel waaraan men de echte hoeve- en streekproducten (h)erkent. Producten met het label 100% West-Vlaams zijn authentiek, ambachtelijk gemaakt, hebben een band met de streek en zijn van onberispelijke kwaliteit. De verschillende partners Provincie West-Vlaanderen, POM West-Vlaanderen, Inagro vzw en Unizo West-Vlaanderen werken actief mee aan het label en het concept. Zowel hoeve- als streekproducenten maken kans op het kwaliteitslabel.