Ooievaarsweekend op zaterdag 16 en zondag 17 maart in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Aankomst ooievaar 2021

Momenteel zijn er 8 nesten door ooievaars ingenomen, verspreid over het park. Het aantal kan de volgende weken nog toenemen omdat sommige ooievaars nog op zoek zijn naar een broedplaats. In het Zwin staan 21 ooievaarspalen. 

Op tocht langs de nestpalen
Het hele weekend lang neemt een parkgids bezoekers mee voor een korte wandeling langs de nestpalen in het park. De eerste wandeling begint om 10 uur en start aan het onthaalplein. Vervolgens kunnen bezoekers om het uur aansluiten om meer te weten over de Zwinooievaars: waar ze broeden, hoeveel eieren ze leggen en wanneer het natuurpark de eerste jongen mag verwachten.

Op voorhand inschrijven is niet nodig, de wandeling is inbegrepen in de activiteiten van het ooievaarsweekend met een standaard toegangsticket.

Ooievaarstoren 
Op de ooievaarstoren in het park kan de bezoeker heel dicht tot bij enkele van de bezette ooievaarsnesten komen, zonder ze te storen. Een Zwingids geeft er van 10.30 uur tot 16.30 uur toelichting bij de ooievaars. Daar maken ze ook kennis met de levensloop van een ooievaar, aan de hand van panelen met foto’s en teksten. 

Lezingen
Op zaterdag gaat er om 14 uur en om 15.30 uur een lezing door over het zenderproject van de ooievaars door Wouter Faveyts, wetenschappelijk medewerker van het Zwin Natuur Park. Op zondag, dezelfde uren, is er een lezing door gids Jan Talloen over de ooievaar en alles wat bezoekers graag willen weten over deze vogels.

Inschrijven voor de lezingen is niet nodig; deze zijn inbegrepen in het toegangsticket.

Tijdens het ooievaarsweekend is er ook extra aandacht voor kinderen. In de boshut vertelt een Zwingids het verhaal van ‘Stork’. Kinderen kunnen ook een ooievaarskroon knutselen en zelf een ooievaar worden. 

Alle activiteiten van het ooievaarsweekend zijn inbegrepen in de toegangsprijs. 

Workshop tekenen
Op zondag is er van 10 uur tot 12 uur een tekenworkshop waarin de deelnemers leren hoe je mooie ooievaars kunt tekenen. Illustrator Nicolas Van Overmeeren leert je hoe je de ooievaars waarheidsgetrouw kan schetsen. Hij geeft praktische tips en begeleiding om je te helpen je vaardigheden te verbeteren. De tekenworkshop is toegankelijk vanaf 16 jaar. 

Deelnemen aan de tekenworkshop kost 30 euro, prijs is inclusief workshop en hele dag toegang tot het park. Vooraf inschrijven is verplicht via zwin.be. 

Livestream
Wie meer wil weten over de Zwinooievaars, kan ze ook van thuis uit verder opvolgen via een camera opgesteld aan de ooievaarstoren die live te volgen is via zwin.be of het YouTube kanaal. De eerste ooievaarsjongen worden begin mei verwacht. Het zenderproject is te zien en te volgen via www.zwin.be/nl/operatie-ooievaars