Ooievaarsweekend op zaterdag 11 en zondag 12 maart in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Aankomst ooievaar 2021

Momenteel zijn er 9 nesten door ooievaarskoppels ingenomen, verspreid over het park. Het aantal kan de volgende weken nog toenemen omdat sommige ooievaars nog op zoek zijn naar een broedplaats. In het Zwin staan 21 ooievaarspalen. Een deel van de koppels broedt ook op zelfgebouwde nesten in bomen.

Op tocht langs de nestpalen
Het hele weekend lang neemt een parkgids bezoekers mee voor een korte wandeling langs de nestpalen in het park. De eerste wandeling begint om 10 uur en start aan het onthaalplein. Vervolgens kunnen bezoekers om het uur aansluiten om meer te weten over de Zwinooievaars: waar ze broeden, hoeveel eieren ze leggen en wanneer het natuurpark de eerste jongen mag verwachten.

Op voorhand inschrijven is niet nodig, de wandeling is inbegrepen in de activiteiten van het ooievaarsweekend met een standaard toegangsticket.

Ooievaarstoren
Op de ooievaarstoren in het park kan de bezoeker heel dicht tot bij enkele van de bezette ooievaarsnesten komen, zonder ze te storen. Aan de toren broeden enkele van de oudste ooievaars van het Zwin Natuur Park. Een Zwingids geeft er van 10.30 uur tot 16.30 uur toelichting bij de ooievaars. Daar maken ze ook kennis met de levensloop van een ooievaar, aan de hand van panelen met foto’s en teksten.

Lezingen
Op zaterdag gaat er om 14 uur en om 15.30 uur een lezing door over het zenderproject van de ooievaars door Wouter Faveyts, wetenschappelijk medewerker van het Zwin Natuur Park. Op zondag, dezelfde uren, geeft Zwingids Jan Talloen een lezing over de ooievaar en alles wat bezoekers graag willen weten over deze vogels.
Inschrijven voor de lezingen is niet nodig; deze zijn inbegrepen in het toegangsticket.

Verhaal ‘Stork’ en spel voor kinderen
Tijdens het ooievaarsweekend is er ook extra aandacht voor kinderen. In de boshut vertelt een Zwingids het verhaal van ‘Stork’. Kinderen kunnen ook deelnemen aan een spannend spel, waarbij ze voedsel zoeken als een echte ooievaar.

Alle activiteiten van het ooievaarsweekend zijn inbegrepen in de toegangsprijs.

Wie meer wil weten over de Zwinooievaars kan ze ook van thuis uit verder opvolgen: er werd een nieuwe camera opgesteld aan de ooievaarstoren en die is live te volgen via zwin.be of het YouTube kanaal.  Het zenderproject is te zien en te volgen via www.zwin.be/nl/operatie-ooievaar

Twee meter hoge ooievaar in LEGO®-blokken
Van 1 juli tot en met 12 november is er een boeiende tentoonstelling te zien in het Zwin Natuur Park waarbij de geheimen van het park uit de doeken worden gedaan met LEGO-blokken. Nieuwsgierigen kunnen tijdens het ooievaarsweekend reeds kennis maken met een van de vele pronkstukken van de tentoonstelling: een twee meter hoge ooievaar opgebouwd met LEGO-blokken, opgesteld in de onthaalruimte van het park. Dirk Denoyelle en zijn ploeg van Amazings bouwen voor deze expo meer dan 30 planten en dieren die typisch zijn voor het Zwin in LEGO-blokken.  

Praktisch Zwin Natuur Park - Ooievaarsweekend

Wanneer: zaterdag 11 en zondag 12 maart, van 10.00 uur tot 16.30 uur
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: toegang tot het Zwin Natuur Park: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 6 euro; vanaf 18 jaar: 12 euro online (14 euro aan de kassa)

Alle activiteiten van het ooievaarsweekend zijn inbegrepen in de prijs van het toegangsticket.

[ www.zwin.be]