Nieuwe permanente tentoonstelling Sea Change in Duinpanne (De Panne) opent de deuren

Image

Bezoekers kunnen vanaf zatedag 31 augustus kennis maken met de rijkdom van de zee. De expositie blijft gratis tot en met vrijdag 20 december.

Er is twee jaar gewerkt aan de wetenschappelijke invulling van de expositie die de verschillende aspecten van de Noordzee belicht, van biodiversiteit tot de gevolgen van vervuiling. Verschillende partners, zoals het Vlaams Instituut voor de Zee, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, de Universiteit Gent, … werkten mee aan de inhoud. De Provincie West-Vlaanderen investeerde 650.000 euro in het project.

De expo is 636m³ en neemt ongeveer een derde van de totale oppervlakte van het gebouw in. De geschatte bezoektijd over de verschillende ruimtes bedraagt ongeveer twee uur.

Inhoud van de expo

Het deel over biodiversiteit toont de verscheidenheid onder de waterspiegel, aan de hand van een doorlopende film, een minidatabank van het onderwaterleven en een nieuwe mosselaquarium.

Het volgende deel brengt bezoekers naar de bodem van de oceaan waar een mammoetschedel en scheepswrakken rusten. Via een hellend vlak komen bezoekers terug boven water en leren ze via cartoons over de gevaren van een stijgende zeespiegel. Sea Change staat ook stil bij vervuiling en toont dat aan de hand van het skelet van een aangespoelde dwergvinvis die stierf door vervuiling op zee.

Tot slot leren de bezoekers in de controlekamer hoe de ruimtelijke indeling op de Noordzee eruit ziet. Het uitzicht op de panoramatoren zorgt letterlijk voor een hoogtepunt. Daar wordt het verhaal verteld van de trekvogels op de Noordzee en krijgen bezoekers een goed zicht op de omgeving.

Gratis

Tot de Kerstvakantie, tot en met 20 december dus, blijft de expositie gratis. Daarna wordt Sea Change betalend.

Duinpanne mikt ook op scholengroepen. Een 2.000-tal schoolkinderen heeft nu al een bezoek aan de expo vastgelegd in 2019. Duinpanne mikt op minstens 20.000 schoolkinderen in 2020, het cijfer dat bij de vorige tentoonstelling ook werd bereikt.

Greeters

Duinpanne is ook nog op zoek naar ‘Greeters’, externe medewerkers die bezoekers begeleiden tijdens hun bezoek aan de tentoonsteling. Er wordt nog gezocht naar zowel Nederlands- als Franstalige medewerkers.