Nieuwe parking aan provinciaal bezoekerscentrum De Blankaart (Diksmuide)

blankaartparking

Herinrichting

Bij deze herinrichting werden vier parkeerplaatsen voor andersvaliden voorzien. Daardoor is de capaciteit heel licht afgenomen met drie parkeerplaatsen. Het totaal komt nu op 97 parkeerplaatsen. De circulatie voor wagens is licht aangepast om het vaak drukke middengedeelte te ontlasten.

Duurzaam

De Provincie investeerde in een nieuwe toplaag op de parkeervlakken die de waterdoorlaatbaarheid verbetert en deze zone beter betreedbaar maakt voor de bezoekers. Er werd gekozen voor natuursteengrind. Door deze halfverharding zal er minder plasvorming ontstaan bij hevige regen. Het materiaal is waterdoorlatend en komt uit het Franse Boulogne-sur-Mer, waardoor ook de impact op het milieu door vervoer van materialen beperkt bleef. Ook de klinkers in de middenstroken werden hersteld.

Groenaanleg

De groenaanleg werd aangepast met onder meer de aanplant van extra meidoornmassieven en hagen. Er zal ook een bloemrijk grasland komen dat mooi aansluit bij het polderlandschap van De Blankaart.

Op de site werden twaalf veeneiken uit de Blankaart opgesteld. Dit zijn boomstronken van duizenden jaren oud die door de omstandigheden in de Blankaart heel goed bewaard zijn gebleven. Ze zijn zwart van kleur en kregen hun plaats in de bloemrijke graslanden aan de inkomzone. Het verhaal van de veeneik zal in de toekomst verteld worden in en rond het bezoekerscentrum.

Timing en kosten

De werken startten 2 november en zijn nu helemaal afgerond. De nieuwe parking kost €47.655,79 (excl. BTW) en is aangelegd door BV Gebr. Dewulf - Tuinaanleg uit Boezinge – Ieper.

https://www.west-vlaanderen.be/blankaart