Nieuwe fietstunnel ter hoogte van drietrapssluis (Ooigem)

Image
Politiekers op de fiets bij de opening van de fietstunnel in Ooigem

Het gaat over een fietsverbinding, met tunnel, van 3,45 m breed over een afstand van 150 m, onder de Wielsbeeksestraat op de rechteroever van het kanaal Roeselare-Leie. De doorgang zorgt voor een veilige fietsverbinding langs de drietrapssluis tussen het jaagpad van het kanaal Roeselare-Leie en het jaagpad van de Leie.

Ook de brug over het kanaal langs de Wielsbeeksestraat werd aangepast met een volledig nieuwe bovenbouw, nieuwe voegen en waterdichting. Daarnaast werden de fietspaden over de brug heraangelegd in beton.

Kruispunt van verschillende fietsroutes

De fietstunnel vervolledigt het jaagpad langs het kanaal Roeselare-Leie en maakt deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, het netwerk voor de dagelijkse verplaatsingen naar school of naar het werk. De tunnel ligt op de kruising van de fietssnelwegen F36 (Roeselare-Wielsbeke) en F371 (Komen-Deinze) en ook op een kruispunt van recreatieve fietsroutes.

Dankzij deze nieuwe, functionele fietsverbindingen wordt fietsen en wandelen langs het water nog aangenamer.

Kostprijs en termijn

De werken gingen van start in april 2018 en werden uitgevoerd door aannemer Persyn uit Zwevegem. De kostprijs bedraagt 889.000, exclusief btw, waarvan 365.000 euro ten laste van de Provincie West-Vlaanderen. De Vlaamse Waterweg nv betaalt 524.000 euro.

Detail van de werken

De opdracht omvatte onder andere de grondwerken, de aanleg van de fietstunnel, het nieuwe fietspad in cementbeton, de afwerking met groenvoorzieningen en de herinrichting van de brug over het kanaal.