Nieuw record van bijna 67.000 overstappers voor tiende groepsaankoop 100% Belgische groene stroom en gas

Campagnebeeld groepsaankoop groene stroom en gas (nieuwe versie - 2019)

66.893 overstappers, dat is 76 % van de inschrijvers, is een nieuw record. Het record van vorig jaar, 60.495 overstappers, werd daarmee verpulverd.

De gemiddelde besparing* voor de gezinnen die zijn overgestapt, bedraagt 364 euro. Bij de overstapte bedrijven bedraagt de gemiddelde besparing* 422 euro.

Dankzij de verschillende groepsaankopen van de Provincie West-Vlaanderen, kozen de voorbije tien edities meer dan 390.000 gezinnen en ondernemingen voor een voordelig energiecontract.

Het verloop van de groepsaankoop
Van 1 december 2020 tot en met 9 februari 2021 konden particulieren en bedrijven zich vrijblijvend en gratis inschrijven voor de groepsaankoop groene stroom en/of gas via de website www.west-vlaanderen.be/besparen of via een papieren formulier (in een infoloket). Er waren 87.513 inschrijvers, 83.626 gezinnen en 3.887 bedrijven, ook dat was een nieuw record.

Op woensdag 10 februari vond de veiling plaats. ENGIE bood de laagste prijs aan voor de combinatie groene stroom/gas: maar liefst 47% onder het actueel marktaanbod (*). Ook voor wie enkel groene stroom wenst, had Engie het beste bod klaar: 41% onder het actueel marktaanbod.

Ook voor professionele contracten bood ENGIE de laagste prijs aan: 36% onder het actueel marktaanbod voor een contract voor elektriciteit en gas en 30% voor enkel elektriciteit.

Ook vorig jaar kwam ENGIE met het beste bod voor de dag.

Nadien kreeg elke ingeschrevene een persoonlijk voorstel en kon hij/zij zelf kiezen om de overstap naar het voordelige energiecontract wel of niet te maken. Deelnemers konden overstappen tot en met maandag 29 maart 2021.

Groepsaankoop door de Provincie West-Vlaanderen
Met de groepsaankoop wil de Provincie haar inwoners en ondernemingen de kans bieden om te besparen op hun energiekosten. Door een groot volume gezamenlijk aan te kopen via een veiling kan een betere prijs worden bedongen. Ook de overstap wordt volledig geregeld. Tegelijk wordt ook het milieu niet vergeten, want het provinciebestuur kiest voor 100 % groene stroom, opgewekt in België.

Burgers met vragen kunnen nog steeds terecht op www.west-vlaanderen.be/besparen, bellen gratis naar 0800 18 711 of kunnen hun vraag stellen via [email protected].

www.west-vlaanderen.be/besparen

(*) De besparing of het voordeel is berekend ten opzichte van het actueel marktaanbod. Het actueel marktaanbod is samengesteld a.d.h.v. het gewogen gemiddelde van de voordeligste contracten van de zes grootste energieleveranciers van Vlaanderen, voor een nieuw contract met dezelfde voorwaarden als het contract van de groepsaankoop (1-jarig, vaste prijzen, 100% groene stroom, geen verplichte bijkomende voorwaarden en geen vaste vergoeding per gestart leveringsjaar).