Natuurspeelterrein in provinciedomein De Gavers (Harelbeke) volledig afgewerkt

Image

Het natuurspeelterrein bestaat uit drie zones: een eerste zone voor de allerkleinsten (van 2 tot 8 jaar) met als thema ‘water’ werd in 2016 aangelegd. De tweede zone en de derde zone, bestaande uit een avonturenspeelbos en een open speelvlakte werden in april 2018 afgewerkt.

Het avonturenspeelbos ‘het bos van Robin Wood’ 
Het avonturenspeelbos ‘het bos van Robin Wood’ heeft onder andere een reizeneik als klimboom met buisglijbaan van 4 meter hoog, een speelbeek, een boomhut en een hangbrug. De klemtoon ligt op spelen in en met de natuur: het aanwezige reliëf en vele natuurlijke materialen werden gebruikt. Het is ook de bedoeling dat kinderen zelf kampen en schuilplaatsen met natuurlijke materialen bijbouwen.

Tussen het speelbos en de open speelvlakte is er een hangbrug van 12 meter lang en 3 meter hoog. Op de speelvlakte is er onder andere een rustzone met verschillende wilgenhutten en hangmatten, een podium en een amfitheater die door jeugdverenigingen kan gebruikt worden.

Naast de speelvlakte is er een speelbeek, gemaakt met rivierkeien en beplant met inheemse waterplanten. Kinderen kunnen water uit het Gavermeer oppompen met een handpomp of één van de vele avontuurlijke oversteekplaatsen in de beek uittesten. De beek zelf wordt gevoed door een pomp, aangedreven door zonnepanelen.

Alle speeltoestellen in het avonturenspeelbos zijn vervaardigd uit Robinia- en/of eikenhout met een FSC-label en zijn bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Kostprijs
Voor het project trok de Provincie zo’n 300.000 euro, inclusief btw.

Het bestaande speelterrein aan de cafetaria in het provinciedomein was aan vervanging toe, sommige toestellen stonden daar al 18 jaar. De kosten om deze oude toestellen veilig te houden, waren te hoog geworden. In één beweging wilde de Provincie het speelterrein upgraden naar een bovenlokaal speelterrein met de nadruk op spelen in en met de natuur.

Samenwerking met de buurt
De plannen voor het terrein werden door de Provincie zelf opgemaakt, in samenwerking met de steden Harelbeke en Deerlijk.

Het project werd op een participatieve manier aangepakt: er werd een inspraakmoment met de lokale jeugdraad en jeugdverenigingen georganiseerd en de jonge bezoekers van het domein werden bevraagd.

Laureaat ‘Natuur in je buurt’
De Provincie werd met dit project in 2016 provinciale laureaat na de projectoproep ‘Natuur in je buurt’. Hiervoor ontving ze een subsidie van 50.000 euro. ‘Natuur in je buurt’ is een initiatief van het Agentschap voor Natuur en Bos en wil innoverende en creatieve projecten die zorgen voor meer en/of beter groen in een verstedelijkte omgeving, ondersteunen.

Meer info
kabinet gedeputeerde voor milieu, landschap en natuur, Guido Decorte
frederik.demeyere [at] west-vlaanderen.be of 050 40 31 50