Meer dan 44% van de gezinnen stapt over na groepsaankoop

Groepsaankoop

Ook 1.257 ondernemingen stapten over na de groepsaankoop. Dat is een stijging tegenover vorig jaar. Toen stapten 26.231 huishoudens over. 

Stijging
Vanaf 1 mei 2024 zijn er zo meer dan 66.250 (2023: 48.500) aansluitingen voorzien van 100% Belgische, voordelige groene stroom en gas, een stijging van 17.750 extra aanslutingen ten opzichte van 2023.

Dankzij de verschillende groepsaankopen van de Provincie West-Vlaanderen, kozen de voorbije dertien edities meer dan 474.000 huishoudens en ondernemingen voor een voordelig energiecontract.

Het verloop van de groepsaankoop
Van 1 december 2023 tot en met 6 februari 2024 konden particulieren en bedrijven gratis en vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop groene stroom en/of gas via de website www.west-vlaanderen.be/besparen. Er waren 82.455 inschrijvingen bij deze groepsaankoop: 78.819 huishoudens en 3.636 ondernemingen. 

Op woensdag 7 februari vond de veiling plaats. Energieleverancier Elegant deed bij deze veiling het beste bod voor particuliere verbruikers. De energiekosten van het groepsaankoopaanbod zijn gemiddeld 24% lager dan het actueel marktaanbod.

Het actueel marktaanbod is samengesteld aan de hand van het gemiddelde van de voordeligste contracten die de grootste energieleveranciers van Vlaanderen bieden voor een vergelijkbaar energieaanbod.

Voor professionele verbruikers bood Mega de laagste prijzen aan. De energiekosten van het contract voor professionele verbruikers zijn gemiddeld 22% lager dan het actueel marktaanbod.

Na de veiling kreeg elke inschrijver een persoonlijk voorstel en kon hij/zij zelf kiezen om de overstap naar het voordelige energiecontract wel of niet te maken. 

De energiecontracten van deze groepsaankoop hebben variabele prijzen die maandelijks worden aangepast volgens vastgelegde indexeringsformules. Op deze manier volgen de prijzen de markevolutie. De marge die de leverancier mag aanrekenen bovenop de prijzen op de energiemarkten, ligt vast voor de volledige looptijd van het 1-jarig energiecontract. Het zal dan ook tijdens de volledige looptijd tot de voordeligste contracten op de markt behoren.

Groepsaankoop door de Provincie West-Vlaanderen
Met de groepsaankoop wil de Provincie haar inwoners en ondernemingen de kans bieden om te besparen op hun energiekost. Door een groot volume gezamenlijk aan te kopen via een veiling kan een betere prijs worden bedongen. Ook de overstap wordt volledig geregeld. Tegelijk wordt ook het milieu niet vergeten, want het provinciebestuur kiest voor 100% Belgische groene stroom.

Burgers met vragen kunnen nog steeds terecht op www.west-vlaanderen.be/besparen, bellen gratis naar 0800 18 711 of kunnen hun vraag stellen via [email protected].