Meer dan 27.500 gezinnen en bedrijven schrijven zich in voor groepsaankoop groene stroom en gas

Voor huishoudens kwam energieleverancier Mega als winnaar uit de bus en voor ondernemingen Energie.be. Zo worden vanaf 1 mei 2023 meer dan 48.500 aansluitingen voorzien van 100% Belgische, voordelige groene stroom en gas samen, een stijging van 6.100 extra aansluitingen ten opzichte van 2022.

“We zijn tevreden dat we meer dan 27.500 West-Vlaamse gezinnen en ondernemingen aan een voordeliger energiecontract kunnen helpen met onze groepsaankoop”, zegt Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde voor klimaat en energie. “We kunnen deze tijden weliswaar niet vergelijken met de tijden van voor de energiecrisis, waarbij we een vast contract konden aanbieden met een lagere energiekost. De markt is wat hij is: elektriciteit verdubbelde in prijs en gas verdrievoudigde in vergelijking met 2021. Door de lagere marge van de winnende energieleverancier en het feit dat, dankzij de variabele prijs, onze prijs mee daalt met de markt, kunnen we sowieso een interessante deal aanbieden aan onze inwoners.”

Dankzij de verschillende groepsaankopen van de Provincie West-Vlaanderen, kozen de voorbije twaalf edities meer dan 442.000 huishoudens en ondernemingen voor een voordelig energiecontract.

Verloop van de groepsaankoop
Van 1 december 2022 tot en met 7 februari 2023 konden particulieren en bedrijven gratis en vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop groene stroom en/of gas via de website www.west-vlaanderen.be/besparen. Er waren 82.045 inschrijvingen bij deze groepsaankoop: 78.137 huishoudens en 3.908 ondernemingen.

Op woensdag 8 februari vond de veiling plaats. Energieleverancier Mega deed bij deze veiling het beste bod voor particuliere verbruikers. De energiekosten van het groepsaankoopaanbod zijn gemiddeld 24% lager dan het actueel marktaanbod. 

Het actueel marktaanbod is samengesteld aan de hand van het gemiddelde van de voordeligste contracten die de grootste energieleveranciers van Vlaanderen bieden voor een vergelijkbaar energieaanbod.

Voor professionele verbruikers bood Energie.be de laagste prijzen aan. De energiekosten van het contract voor professionele verbruikers zijn gemiddeld 21% lager dan het actueel marktaanbod.

Na de veiling kreeg elke inschrijver een persoonlijk voorstel en kon hij/zij zelf kiezen om de overstap naar het voordelige energiecontract wel of niet te maken. Deelnemers konden overstappen tot en met maandag 27 maart 2023.

De energiecontracten van deze groepsaankoop hebben variabele prijzen die maandelijks worden aangepast volgens vastgelegde indexeringsformules. Op deze manier volgen de prijzen de marktevolutie. De marge die de leverancier mag aanrekenen bovenop de prijzen op de energiemarkten, ligt vast voor de volledige looptijd van het 1-jarig energiecontract.

In februari en in maart stonden zowel het leveringscontract voor elektriciteit als het leveringscontract voor gas in de top van de voordeligste contracten op de V-test (vergelijkingssite van de regulator VREG). De marge voor de leveranciers bij het groepsaankoopcontract is laag en mag niet gewijzigd worden. Het zal dan ook tijdens de volledige looptijd (1 jaar) tot de voordeligste contracten op de markt behoren. 

Groepsaankoop door de Provincie West-Vlaanderen
Met de groepsaankoop wil de Provincie haar inwoners en ondernemingen de kans bieden om te besparen op hun energiekost. Door een groot volume gezamenlijk aan te kopen via een veiling kan een betere prijs worden bedongen. Ook de overstap wordt volledig geregeld. Tegelijk wordt het milieu niet vergeten, want de Provincie kiest voor 100 % Belgische groene stroom.

Burgers met vragen kunnen nog steeds terecht op www.west-vlaanderen.be/besparen, bellen gratis naar 0800 18 711 of kunnen hun vraag stellen via [email protected].