Koutermolen in De Gavers (Harelbeke) krijgt grondige renovatiebeurt

Image

Vanaf midden 2021 zou de molen terug opengesteld worden voor het grote publiek.

Restauratie

De historische houten staakmolen wordt volledig aangepakt. De restauratie houdt onder meer herstellingswerken aan het molenkot en het teerlingkot (de gemetselde voet) in. Die krijgen een nieuwe dakbekleding. De molen krijgt ook een nieuwe trap en een nieuw balkon. Om de molen opnieuw draai- en maalvaardig te maken worden ook de technische elementen gerestaureerd. Het gaat onder meer over het herstel van de staart, onderhoudswerken aan de roeden die het wiekenkruis vormen en de askop, nieuwe zeilen en nieuw hekwerk.

Er wordt een uitvoeringstermijn voorzien van ongeveer een jaar. In het voorjaar van 2020 zouden de werken moet aanvangen. In 2021 moet de molen terug draai- en maalvaardig, en toegankelijk voor het ruime publiek zijn.

De Provincie investeert 246.916,28 euro, exclusief btw, in de restauratiewerken.

Historiek

De Provincie kocht de 19de eeuwse molen aan in 1978 met als doel die te restaureren en te verplaatsen naar provinciedomein De Gavers, 300 meter van zijn oorspronkelijke plaats. Dat gebeurde ook. Hij werd volledig gerestaureerd en opgebouwd op zijn huidige plaats, op een zeven meter hoge terp aan de inkom van het domein, kant Eikenstraat. In 1987 werd de Koutermolen ingehuldigd. De molen is nu aan een nieuwe restauratiebeurt toe. Hij was ook al een tijdje niet meer toegankelijk.