Kanaalbrug aan provinciedomein Koolhofput wordt terug opgebouwd (Nieuwpoort)

Image

Ondertussen is de spoorwegbrug volledig hersteld en wordt ze vanaf dinsdag 3 juli, terug opgebouwd. Eerst worden de hoofdliggers teruggeplaatst, daarna wordt de brug stelselmatig opgebouwd.

Herstel van de kanaalbrug
De bovenbouw en tussenliggers van de brug werden vervangen zodat ze opnieuw voldoende draagkracht heeft voor fietsers, voetgangers en onderhoudsvoertuigen. Het uitzicht blijft behouden.

De werken kosten 540.000 euro, inclusief btw en liepen van half maart tot nu.

Brug belangrijk voor dagelijks en recreatief gebruik
In 2018 bestaat de Frontzate 150 jaar. Het herstel van de spoorwegbrug, een belangrijke schakel in de wandel- en fietsnetwerken, is in de eerste plaats goed nieuws voor de inwoners van Ramskapelle die vanaf volgende week opnieuw op een veilige en aangename manier met de fiets kunnen rijden naar Nieuwpoort en terug.

Daarnaast kunnen ook de vele recreatieve fietsers tussen Diksmuide en Nieuwpoort deze zomer opnieuw gebruik maken van het fietspad langs de Frontzate.

Provinciedomein Koolhofput
Het provinciedomein Koolhofput is gelegen op de grens van Nieuwpoort en Koksijde. Het grenst aan het kanaal Nieuwpoort-Diksmuide en aan de provinciale Groene As de Frontzate, de voormalige spoorwegbedding tussen Diksmuide en Nieuwpoort.

De Provincie wil van de site een groen scharnierpunt tussen Koksijde en Nieuwpoort-Stad maken. Ook de aansluiting met de Frontzate moet geoptimaliseerd worden. Zo wil het provinciebestuur, naast oeverherstel, vooral de toegankelijkheid voor wandelaars en andersvaliden verbeteren, met respect voor de huidige kwaliteiten van de omgeving.

Aan het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort wordt de picknickzone uitgebreid en voorzien van nieuw meubilair. Verder komt er een gesloten, halfverhard wandelparcours.

Herinrichting van de Koolhofput en de Frontzate in verschillende fases
Het herstellen van de kanaalbrug is de eerste fase van een reeks werken aan de Koolhofput en de Frontzate.
In de tweede fase komt de herinrichting van de Koolhofput aan bod, met de aanleg van wandelpaden en voetgangersbrugjes, het graven van poelen en de inrichting van een onthaalzone. Deze werken starten in het voorjaar van 2019 en worden geraamd op 1.300.000 euro.
In een derde fase wordt de Frontzate aangepakt.

Meer info
kabinet gedeputeerde voor gebiedsgerichte werking, milieu, landschap en natuur, Guido Decorte
guido.decorte [at] west-vlaanderen.be of 050 40 31 50

kabinet gedeputeerde voor mobiliteit, Franky De Block
franky.deblock [at] west-vlaanderen.be of 050 40 73 33