Jurgen Maelfeyt, Jan Wouter Hespeel & Randoald Sabbe en Dirk Wynants laureaten Prijs voor Vormgeving 2012

Jurgen Maelfeyt, Jan Wouter Hespeel & Randoald Sabbe en Dirk Wynants laureaten Prijs voor Vormgeving 2012

De ‘Prijs voor Vormgeving van de Provincie West-Vlaanderen’ werd in 2012 voor de derde maal georganiseerd. De Prijs wordt vierjaarlijks uitgereikt en is bestemd voor alle disciplines binnen de vormgeving (meubilair, verlichting, textiel, mode, consumptiegoederen, bagage, mobiliteit, elektronica, grafische vormgeving, webdesign enz.)

In totaal dienden 31 vormgevers of samenwerkende teams twee tot tien ontwerpen in. Zo werden maar liefst 208 ontwerpen/realisaties aan de jury voorgelegd.

De drie laureaten ontvingen de Prijs telkens voor de totaliteit van hun inzendingen. Jurgen Maelfeyt spitst zich toe op grafisch ontwerp, het duo Jan Wouter Hespeel & Randoald Sabbe op grafisch ontwerp en meubelontwerp voor Labt en Dirk Wynants van Extremis op buitenmeubilair.

Naast de zilveren ereplaketten werden ook twee bronzen ereplaketten uitgereikt, samen met een premie ter waarde van 1.500 euro, aan Leen Depooter uit Gent (°1968, Ninove, werkt samen met De Eenhoorn uit Wielsbeke en Lannoo uit Tielt) voor de totaliteit van haar inzendingen en aan Alain Monnens uit Roeselare (°1969, Bree, woont en werkt in Roeselare) voor zijn inzendingen Service bin, Crane en 25Degrees.

Onder vormgeving wordt verstaan het ontwerpen van een product dat als serieproduct vermenigvuldigd wordt. Zowel prototypes (geschikt of bedoeld om als serieproduct te worden vermenigvuldigd) als afgewerkte producten komen in aanmerking. Zowel West-Vlaamse vormgevers (door geboorte of door domicilie) als vormgevers die werken voor of samenwerken met een West-Vlaamse firma voor de realisering van hun ontwerpen konden aan de wedstrijd deelnemen. Deelnemen kon tot eind februari 2012. De wedstrijd is niet themagebonden maar specifiek bedoeld voor realisaties uit de jongste vier jaar.

De jury was samengesteld uit Paul Boudens (grafisch vormgever), Luc D’Hanis (ontwerper en galeriehouder), Chris Meplon (freelance journaliste) en Inge Vranken (DesignVlaanderen).

De jury was verrast door het hoge aantal inschrijvingsdossiers die bovendien ook van een heel hoge kwaliteit waren. Opvallend was dat bijna de helft van de dossiers door grafische vormgevers was ingediend.

Proclamatie en huldiging
De officiële proclamatie en de huldiging van de laureaten en de premiewinnaars zal plaatsvinden in het Broelmuseum in Kortrijk op donderdag 18 oktober 2012 om 20u n.a.v. de opening van de tentoonstelling. De tentoonstelling, samengesteld uit het bekroonde werk van laureaten en premiewinnaars, loopt van 19 oktober tot en met 2 december 2012.

Hier vindt u de afbeeldingen van de laureaten van de prjis vormgeving 2012.
- Kask cinema van Jurgen Maelfeyt 
(vermelding: © design by Jurgen Maelfeyt)
- Soirée lamot van Jurgen Maelfeyt 
(vermelding: © design by Jurgen Maelfeyt)
- Hopper table van Dirk Wynants 
(vermelding: © design by Dirk Wynants)
- Chaumont van Jan Wouter Hespeel & Randoald Sabbe
(vermelding: © design Jan Wouter Hespeel & Randoald Sabbe)
- Werkweek van Jan Wouter Hespeel & Randoald Sabbe 
(vermelding: © design Jan Wouter Hespeel & Randoald Sabbe)

Meer info:  
dienst Cultuur – Wendy Leplae
wendy.leplae [at] west-vlaanderen.be of 050 40 35 49