@home-waarnemers spotten 1.404 soorten fauna en flora tijdens ‘[email protected]’ in regio Roeselare-Tielt

atalanta

150 mensen namen deel aan het telweekend op zaterdag 13 en zondag 14 juni. Het doel was om, via verschillende registraties, na te gaan hoe het gesteld is met de biodiversiteit en om minstens 1.000 verschillende soorten in kaart te brengen.

Veel deelnemers en waarnemingen

In vergelijking met voorgaande edities namen bij deze ‘@home-editie’ drie keer zoveel waarnemers deel. Onder hen een vijftigtal natuurexperts, maar ook opvallend veel anderen die met handige apps voor natuurherkenning voor het eerst op exploratie gingen. Zij gingen op zoek naar wilde planten en dieren in de tuin, in de omgeving van de woning en in het nabijgelegen park en bos. Door deze speciale editie kon ook voor het eerst in alle gemeenten van het Stad-Land-schap ‘’t West-Vlaamse hart’* geteld worden.

In cijfers

In totaal werden 6.019 waarnemingen genoteerd in de zeventien gemeenten van ’t West-Vlaamse hart. Vooral in Roeselare, Staden en Wingene werd er duchtig gezocht, en gevonden. Daar tekenden de waarnemers respectievelijk 1.312, 1.292 en 570 waarnemingen op of 535, 705 en 347 verschillende soorten.

Een uitgebreid rapport van het telweekend is terug te vinden op www.westvlaamsehart.be/1000-soortendag.

Uitzonderlijke waarnemingen: muurhagedis en bonte beer

Met 446 soorten vormen planten de grootste soortengroep. Nachtvlinders hebben de teller aangedikt met 275 verschillende soorten. Kevers staan op de derde plaats met 130 soorten. Het aantal vogelsoorten dat gehoord en/of gezien werd is 93, goed voor een vijfde plaats. Heel bijzonder was de waarneming van een muurhagedis, de enige waargenomen reptielsoort. Er is ook een bonte beer waargenomen. Dat is een nachtvlinder die maar één keer eerder werd waargenomen in de provincie.

De koploper bij de planten is duizendblad. Deze soort werd 24 keer ingegeven. Bij de vogels delen de merel en de winterkoning een gedeelde eerste plaats met elk 47 waarnemingen.  Tijdens het telweekend was het ook een hoogdag voor het groot dikkopje en het bruin zandoogje. Deze dagvlinders werden respectievelijk 44 en 32 keer waargenomen.

Sensibiliseren rond biodiversiteit

De cijfers geven een zicht op de soorten en hun aantallen die er in ’t West-Vlaamse hart zijn. Toch kunnen wetenschappelijke conclusies niet zomaar gepuurd worden uit zo’n telcampagne. Daarvoor is de [email protected] te sterk afhankelijk variabele factoren zoals het moment en de duur van zoeken op een bepaalde plek, de expertise van de waarnemers, weersomstandigheden, enz.

Sensibiliseren rond biodiversiteit

De bedoeling van 1000-soortendag is vooral sensibiliseren rond biodiversiteit. Met een pak nieuwe waarnemers en de uitgebreide verslaggeving van de [email protected] op de sociale media is dit zeker gelukt.

Samenwerking met verschillende partners

De initiatiefnemers van deze 1000-soortendag zijn: de natuurpuntafdelingen De Buizerd, De Torenvalk en Mandelstreke, JNM, Provincie West-Vlaanderen en Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart.

Roeselaarse editie in 2021

Volgend jaar vindt een nieuwe editie van 1.000-soortendag plaats in Roeselare, op 12 en 13 juni. Daar had de actiedag dit jaar moeten plaatsvinden maar het coronavirus stak stokken in de wielen.

* Stad-Land-schap ‘’t West-Vlaamse hart’ is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen de Provincie West-Vlaanderen en de steden/gemeenten Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Ardooie, Lichtervelde, Hooglede, Staden, Moorslede, Ledegem, Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wielsbeke en Wingene.