Heraanleg parking en kruispunt aan commandobunker bij provinciedomein Kemmelberg (Heuvelland) van start

De huidige parkings in de Bergstraat volstaan niet meer. Daarom komt er een nieuwe parking met tien extra reguliere parkeerplaatsen en drie parkeerplaatsen voor minder mobiele bezoekers van het domein en de commandobunker. Het totaal wordt daarmee opgetrokken tot 32 parkeerplaatsen, waarvan drie plaatsen voor mindervaliden. De Provincie bekwam via Defensie, eigenaar van de commandobunker, een domaniale vergunning voor de werkzaamheden.

Ter hoogte van jeugdherberg De Lork wordt de bestaande parking heraangelegd voor autocars. Tot op heden waren daar geen voorzieningen voor. De parking zal ook aansluiten op de jeugdherberg door een nieuw voetpad.

Heraanleg kruispunt
Ook het kruispunt Bergstraat – Lettingstraat aan de voet van gekende kasseiweg wordt opnieuw aangelegd. Dat moet niet alleen het uitzicht verfraaien, maar ook de verkeersafwikkeling en de veiligheid van de bezoekers, maar ook van de vele fietstoeristen, verbeteren. Het kruispunt wordt aangelegd in een uitgewassen cementbetonverharding, aangevuld met kasseistroken die visueel aansluiten met de historische kasseiverharding richting de top van de Kemmelberg. De kasseistroken moeten bestuurders er ook attent op maken dat ze het kruispunt naderen en hun snelheid moeten matigen.

Tussen de parking en de rijweg wordt een voetpad aangelegd. Een nieuw zebrapad leidt de bezoekers rechtstreeks naar het bos en de recreatiepaden van provinciedomein Kemmelberg.

Timing en kosten
De Provincie West-Vlaanderen investeert 206.103,54 euro in de heraanleg van de parking en het kruispunt. De gemeente Heuvelland en Toerisme Vlaanderen verbinden er zich toe in te staan voor het onderhoud.

De uitvoeringstermijn bedraagt 30 werkdagen. De werkzone wordt gedurende die periode volledig afgesloten voor het verkeer. Er is een omleiding voorzien. Zonder onvoorziene omstandigheden is de nieuwe parking klaar tegen eind 2021.