Groene 62 tot aan Konterdamkaai (Oostende) verlengd

Image
Startpunt van het fietspad Groene 62 in Oostende

De Groene 62 werd vanaf de Zandvoordestraat in Oostende verlengd met een dubbelrichtingsfietspad van 3 m breed over een afstand van 1,8 km.
Het nieuwe fietspad loopt over het Adolf Van Glabbekeplein tot aan de Konterdamkaai in Oostende. Van daaruit sluit het traject verder aan op de fietspaden richting de Oosteroever of het centrum van Oostende.

Het nieuwe fietspad maakt deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, het netwerk van fietsroutes voor de dagelijkse verplaatsingen naar school of naar het werk. Voortaan kunnen fietsers veilig hun traject verderzetten vanaf de industriezone aan de Zandvoordestraat tot aan het centrum van Oostende, wat ook het woon-werkverkeer ten goede komt.

Kostprijs en termijn

De werken gingen van start in mei 2018 en werden uitgevoerd door de firma Aswebo nv uit Drongen. De opdracht omvatte onder andere de voorbereidende (grond)werken, de aanleg van het dubbelrichtingsfietspad in cementverharding en het aanbrengen van voorziene markeringen.

De totaalkost bedraagt 1.560.375,68 euro incl. btw. De Provincie neemt het grootste deel voor haar rekening, 889.232,18 euro. Het Vlaamse Gewest subsidieert hiervan 40 % via het Fietsfonds voor de aanleg van het fietspad.

De Stad Oostende betaalt 459.695,73 euro en Watermaatschappij Farys draagt 211.447,77 euro bij.

Partners

Het project is een samenwerking van de Provincie West-Vlaanderen, de Stad Oostende, het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse Overheid (MOW), Westtoer, de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), Infrabel, de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), Aquafin, Farys en de Mainfreight.

Groene 62

De Groene 62 is de voormalige spoorlijn tussen Oostende en Torhout en is zo’n 22 km lang. Deze groene as verbindt de Konterdamkaai in Oostende met de Aartrijksestraat in Torhout. Vanaf de kust doorsnijdt hij achtereenvolgens de middeleeuwse polders, de historische polders, de zandrug van Gistel, Moere-Nieuwland, de vlakte rond Eernegem en het plateau van Wijnendale.

Naast de Groene 62 beschikt de Provincie West-Vlaanderen nog over acht andere Groene Assen (Vloethemveldzate, Stroroute, Guldenspoorpad, Kezelbergroute, Trimaarzate, Frontzate, Vrijbosroute en Abdijenroute) die voor het publiek opengesteld zijn.