Gratis openluchtexpo ‘Atlantikwall in vogelvlucht’ in Raversyde (Oostende)

vogelvluchtraversyde

Die werd gerealiseerd door de UGent vakgroep Archeologie, Atlantikwall Raversyde en de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed en het Creative Europe-project ‘Atlantikwall Europe’. De expo is te ontdekken tot 11 november 2020. Het parcours is toegankelijk met buggy’s en gratis te bezoeken.

Historische luchtfoto’s

De expo neemt de bezoekers mee aan de hand van historische luchtfoto’s die tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog genomen werden. De tentoonstelling volgt de Duitse verdedigingslijn Atlantikwall in West-Vlaanderen, van het Zwin in Knokke-Heist tot in De Panne, en toont de resultaten van het archeologisch onderzoek en opgravingen.

Panorama van de Belgische kustlijn

Heel bijzonder is het kustpanorama van 75 meter lang aan de buitenmuur van het museum Atlantikwall Raversyde. Dat panorama is opgebouwd uit tachtig haarscherpe luchtfoto’s van de hele Belgische kustlijn. Ze werden op 4 augustus 1945, kort na de Tweede Wereldoorlog, genomen door een Amerikaans verkenningsvliegtuig. De stranden liggen nog bezaaid met de relicten van de Duitse versterkingen en overal zijn de sporen van de oorlog nog zichtbaar. Tegelijkertijd vallen ook de eerste badgasten en strandcabines op, wat in schril contrast staat met de bunkers en de vernielingen. De beelden tonen ook aan hoe de kust geëvolueerd is de jongste 75 jaar.

Laatste getuige

De tentoonstelling is ontstaan uit een onderzoeksproject over archeologie rond de Tweede Wereldoorlog. Het landschap en het bodemarchief blijven als stille, laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog over, maar tot op heden is er nog maar weinig gericht onderzoek gebeurd. Een project van Universiteit Gent vat nu alle informatie uit tientallen recente opgravingen samen om voor Vlaanderen een overzicht te maken van deze moderne conflictarcheologie. Luchtfotografie maakt daar een belangrijk onderdeel van uit.

Familiezoektocht

Voor gezinnen met kinderen is er een familiezoektocht op de fototentoonstelling in het Natuurpark van Raversyde. Kinderen moeten op zoek gaan naar ‘Vlieg’ en leren op die manier spelenderwijs te letten op details op de luchtfoto’s.

[www.raversyde.be]