Gevel Provinciaal Hof schittert weer: exterieurrestauratie afgerond, stellingen verdwenen

De laatste stellingen werden op vrijdag 17 december afgebroken, nadat eerder het grote werfdoek al was weggenomen.

De exterieurrestauratie
Sinds oktober 2020 ondergaat het neogotische Provinciaal Hof, dat 125 jaar oud is, een grondige restauratie, renovatie en herinrichting.
Er werd gestart met de exterieurrestauratie. Het Provinciaal Hof ging daarvoor meer dan een jaar in de steigers, maar werd niet helemaal aan het zicht onttrokken. Het werfdoek met een print van de voorgevel zorgde ervoor dat het Provinciaal Hof toch zichtbaar bleef in het straatbeeld. Het doek werd aan de stellingen bevestigd.

De restauratie van de ‘buitenschil’ verliep perfect volgens schema. De voor-, achter- en zijgevels werden aangepakt. De Euville natuursteen van de gevels, een kalkzandsteen, was afgebrokkeld en moest op vele plaatsen hersteld worden.

Bij de 270 houten ramen (naar gotisch model) omvatte de restauratie vooral het herstel van de sluitingen, het schilderen van de ramen en het restaureren van het glas-in-lood.
Door ouderdom was het lood minder elastisch waardoor de glasvlakken gingen doorhangen. De voorgevel omvatte heel wat beeldhouwwerk waarbij sommige onderdelen vervangen werden en nieuwe stukken werden ingevoegd.


Daarnaast werd ook het dak aangepakt: maar liefst 33.000 nieuwe leien werden geplaatst. Een en ander opvallend werk was de restauratie van het koperen beeld op het dak, ‘Sint-Michiel en de draak’.

De exterieurrestauratie werd uitgevoerd door de firma Artes, in samenwerking met Architectenbureau Van Severen. Deze exterieurrestauratie kostte 2.301.167,48 excl. btw.

De volgende fase, vanaf het voorjaar 2022, omvat de interieurrestauratie en -renovatie.

Open huis met verschillende functies
Het Provinciaal Hof is al meer dan 125 jaar het uithangbord van het provinciebestuur. De Provincie West-Vlaanderen, eigenaar sinds 2018, wil van het historische gebouw op de Markt van Brugge een open huis maken voor alle West-Vlamingen en bezoekers van buiten de Provincie.
Ze engageerde zich daarom om het gebouw volledig te restaureren.
Het moet een ‘Huis van de West-Vlaming’ worden waar inspiratie centraal staat. Bezoekers zullen er ook kunnen proeven van activiteiten zoals lezingen, producenten van 100% West-Vlaams die hun producten voorstellen of een startende ondernemer die komt vertellen.
Daarnaast zullen er ook vergader- en congresruimtes zijn. Tenslotte komt er nog een ruim aanbod van individuele of gegidste bezoeken.

In oktober 2021 werd Wim Opbrouck werd aangesteld als curator in aanloop naar het openingsjaar 2024. Hij zal het Provinciaal Hof, samen met de West-Vlamingen, aan de hand van een participatief traject, van een sterk narratief voorzien.

www.provinciaalhof.be