Geoportaal ‘Luchtfoto 1914-1918’: ontdek het oorlogslandschap vanuit vogelperspectief

Een unieke bron met een schat aan informatie over het landschap van ruim 100 jaar geleden komt zo binnen het bereik van iedereen met interesse in de Eerste Wereldoorlog.

De luchtfoto’s werden gemaakt tijdens verkenningsvluchten van zowel geallieerde als Duitse inlichtingendiensten. Zo wilden ze meer te weten komen over de posities en intenties van de vijand. Vandaag zijn duizenden luchtfoto’s dankzij het geoportaal toegankelijk voor iedereen: streekbewoners, archeologen, historici, nabestaanden van frontsoldaten ...

Met dit bijzondere archiefmateriaal kan iedereen nu zelf aan de slag gaan. Zoom in op de kaart van West-Vlaanderen en bestudeer de overliggende historische foto’s van de frontlijnen en het achterland.

Uniek totaalbeeld
Liep er een loopgraaf door je tuin? Hoe zag het ‘niemandsland’ tussen de linies eruit? Herken je de spoorlijnen en de vliegvelden? Kijk hoe idyllische weilanden in een pokdalig kraterveld veranderen. Helemaal boeiend wordt het als je meerdere gegevens samenbrengt. Dan krijg je een uniek totaalbeeld van het Westelijke Front in België.

De samenstellers van het geoportaal selecteerden de beste beelden om de volledige provincie te bedekken. Voor de frontlinies kozen ze overlappende foto’s uit verschillende oorlogsjaren, zodat je de evolutie en vernieling van het landschap heel gedetailleerd kan volgen.

Partners
Het geoportaal is het resultaat van de samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, Universiteit Gent, In Flanders Fields Museum, Koninklijk Legermuseum, War Heritage Institute en Imperial War Museums.

Het geoportaal is te raadplegen via www.luchtfoto1914-1918.be