Gemeente en OCMW Wingene, Novy (Kuurne) en Lokaal bestuur Kuurne duurzaam naar het werk met de Testkaravaan

'De testkaravaan komt er aan!'

In totaal schreven 104 personeelsleden zich in voor de campagne: 38 personeelsleden van Novy, 33 personeelsleden van Lokaal bestuur Kuurne en 33 personeelsleden van het gemeente- en OCMW-bestuur van Wingene.

‘Test het uit’-principe

Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan komt er aan!’ is het ‘test het uit’-principe: de Provincie stelt per campagneperiode gratis een vloot van 86 duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 65 elektrische fietsen en 8 speed pedelecs kunnen ze bakfietsen, vouwfietsen, fietskarren, enz. uittesten. Ook bus- en treinpassen, Blue bikes en carpoolmogelijkheden behoren tot het aanbod. De testperiode per bedrijf bedraagt twee weken.

18 bedrijven nemen deel in 2019

Dit jaar nemen zo’n 5.500 werknemers uit 18 West-Vlaamse bedrijven deel aan ‘De testkaravaan komt er aan!’, onder andere McBride uit Ieper, Page Electronica uit Poperinge, Milcobel uit Moorslede en Brugge, Vandewiele en De Ruysschaert uit Kortrijk, Tordale uit Torhout, Vlaams Instituut voor de Zee uit Oostende, REVA Spermalie en College of Europe uit Brugge, HVZ Fluvia uit Kortrijk, Politiezone Tielt en de gemeentebesturen van Brugge, Poperinge, Kuurne, Wingene, Gistel en Langemark-Poelkapelle.

Wedstrijd voor personeel dat duurzaam naar het werk komt

Ook personeelsleden die reeds duurzaam naar het werk komen en geen vervoermiddel willen testen, kunnen zich registreren voor deze campagne. Zij maken immers ook kans op een prijs uit de prijzenpot, met als hoofdprijs een elektrische fiets of een bon van een sportwinkel per deelnemend bedrijf.

Feestelijke afsluiter op vrijdag 30 augustus

Op vrijdag 30 augustus om 10.30 uur is er de prijsuitreiking van de campagne bij Lokaal bestuur Kuurne, Marktplein 9 in Kuurne. Om 12 uur is er de prijsuitreiking bij Novy, Noordlaan 6 in Kuurne. Tot slot sluit de campagne om 15 uur feestelijk af met de prijsuitreiking bij het gemeente- en OCMW-bestuur van Wingene in de Oude Bruggeweg 1 in Wingene.

Campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’

2019 is reeds het zesde jaar van de provinciale campagne. Van 2014 tot en met 2018 deed de campagne 101 bedrijven aan. Van begin 2014 tot en met eind 2018 legden 6.771 deelnemers 1.697.844 duurzame kilometers af en bespaarden ze 223 ton CO2. Uit een bevragingsronde bij de deelnemende bedrijven blijkt dat ongeveer 40% van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn/haar woon-werkverkeer. Bijna 58 % doet dit vooral met de elektrische fiets.

De Provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten.

www.testkaravaan.be