Federale Politie Brugge, Groene Verte en Crowne Plaza Brugge naar het werk met ‘De testkaravaan komt er aan!’

Testkaravaan Torhout

. De interesse bij de personeelsleden van deze werkgevers is alvast groot. Er schreven 110 personeelsleden zich in voor deze campagne: 81 bij de Federale Politie Brugge, 9 bij Crowne Plaza en 20 bij de Groene Verte.

‘Test het uit’-principe
Het uitgangspunt van ‘De testkaravaan komt er aan!’ is het ‘test het uit’-principe: de Provincie stelt per campagneperiode gratis een vloot van 96 duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 40 elektrische fietsen en 50 speedpedelecs kunnen ze ook 3 vouwfietsen en 3 fietskarren uittesten. Ook bus- en treinpassen, ‘blue bikes’ en carpoolmogelijkheden behoren tot het aanbod. De testperiode per bedrijf bedraagt twee weken.

Deelnemende bedrijven 2021
Dit jaar nemen naast Crowne Plaza Brugge, Federale Politie Brugge, Woon-zorgcentrum Groene Verte vzw (Merkem) ook Stad Diksmuide, Zilvervogel vzw, Bond Moyson West-Vlaanderen, Stad Menen en O2 vzw (Wervik) deel aan de testkaravaan, samen goed voor zo’n 1.465 werknemers.

Wedstrijd voor personeel dat duurzaam naar het werk komt
Ook personeelsleden die reeds duurzaam naar het werk komen en geen vervoermiddel willen testen, kunnen zich registreren voor deze campagne. Zij maken immers ook kans op een prijs uit de prijzenpot, met heel wat leuke prijzen per deelnemend bedrijf, zoals “Gif mo chette”-fietstassen, bonnen van West-Vlaamse streekproducten en een bon van een sportwinkel.

Feestelijke afsluiter
De campagne bij de drie werkgevers wordt feestelijk afgesloten met een prijsuitreiking en fotomoment. Dit vindt plaats op vrijdag 8 oktober om 11.15 uur bij Crowne Plaza (Burg 10 in Brugge), om 12.30 uur bij de Federale Politie Brugge (Zandstraat 148 in Brugge) en op vrijdag 15 oktober om 9.30 uur bij de Groene Verte (Kouterstraat 46, Houthulst).

Campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’
De provinciale campagne is dit jaar aan haar achtste editie toe. Van 2014 tot 2020 deed de campagne 128 bedrijven aan. Van begin 2014 tot en met eind 2020 legden 8.464 deelnemers iets meer dan 2 miljoen duurzame kilometers af en bespaarden ze 267 ton CO2. Uit een bevragingsronde bij de deelnemende bedrijven blijkt dat ongeveer 40 % van de respondenten voortaan een duurzaam vervoermiddel gebruikt voor zijn/haar woon-werkverkeer. Bijna 58 % doet dit vooral met de elektrische fiets.

De Provincie is de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvormen te kunnen uittesten.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’
Ter uitbreiding van de campagne trekt de testkaravaan voor de vijfde keer ook naar de gemeenten en hun inwoners. In 2021 biedt het project de inwoners van Poperinge en Anzegem de kans om gratis een fiets uit de vloot te testen en zo de voordelen ervan te ontdekken.

[ www.testkaravaan.be ]