Extra activiteiten tijdens paasvakantie in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Zwin

Geen Pasen zonder paaseieren, daarom spelen eieren tijdens de vakantie ook een hoofdrol in het Zwin Natuur Park.
Alle activiteiten van ‘Pasen in het Zwin’ zijn inbegrepen in de prijs van het toegangsticket.

Start van het ringseizoen
In de ringhut is er van zaterdag 1 april tot en met zaterdag 15 april telkens in de voormiddag een gediplomeerd vogelringer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) aan het werk. Hij ringt en weegt de trekvogels en geeft uitleg over het wetenschappelijk onderzoek van de vogeltrek. Een uitzonderlijke gelegenheid om dit soort onderzoek van dichtbij mee te volgen.

Zwingidsen geven op verschillende plaatsen in het park, in de kijkhut, de labohut, de ringhut en aan de Zwinvlakte, extra info aan de bezoekers over de fauna en flora van het natuurgebied. Zo leren bezoekers meer over waarom eieren in verschillende vormen en kleuren voorkomen.

De wandellussen in de vlakte en het blotevoetenpad zijn de hele dag toegankelijk.

Extra aanbod voor kinderen
Voor kinderen tot en met 12 jaar is er de paaszoektocht ‘Op tocht met het Zwinvogelvriendenboekje’. Bij aankomst krijgen kinderen een vriendenboekje, ingevuld door hun nieuwe vriendjes de Zwinvogels. Op hun tocht door het park vinden ze foto’s van de vogelouders. Kunnen ze de juiste ouders bij de juiste kuikens kleven, dan staat hen een leuke verrassing te wachten. In de boshut vertelt een Zwingids een mooi verhaal over ‘De grote Beerrups’.

De kinderen gaan in het kijkcentrum zelf creatief aan de slag. Ze leren er plantpotjes maken met krantenpapier en zaaien meteen ook een plantje.
 
Gezinswandelingen
Tijdens de Vlaamse paasvakantie kunnen bezoekers op dinsdag 4 en 11 april en donderdag 6 en 13 april, telkens om 10.30 uur, deelnemen aan een gezinswandeling. Deze wandeling is gericht op gezinnen met kinderen van 6 tot 12 jaar. De Zwingids geeft info op maat van de jongste bezoekers en zorgt voor een speelse toets. Na de wandeling krijgen deelnemers soep aangeboden.
 
Broedende ooievaars
De Zwinooievaars starten eind maart/begin april met broeden. Mannetjes en vrouwtjes wisselen elkaar op het nest af. Vanop de ooievaarstoren kunnen bezoekers van heel dichtbij in de nesten kijken. Op verschillende plaatsen in het park staan Swarovski kijkers die vrij gebruikt kunnen worden. Het natuurpark installeerde een vierde kijker in het park, met zicht op de zoetwaterplassen.
 
[ www.zwin.be ]