Extra activiteiten tijdens herfstvakantie in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Zwin_kijkhut

Het ringen van vogels loopt nog tot en met zondag 12 november. Meteen de laatste kans om dit jaar nog het ringen bij te wonen. Zondag 12 november is ook de allerlaatste dag waarop je de tijdelijke tentoonstelling ‘Geheimen van het Zwin Natuur Park in LEGO-blokjes’ kan bezoeken.   

De herfst is het perfecte seizoen om het Zwin te verkennen met zijn rijke diversiteit aan biotopen. Bezoekers worden getrakteerd op prachtige herfstkleuren die zowel het bospad als de vlakte omhullen.  

Activiteiten tijdens de herfstvakantie
Elke dag van de herfstvakantie zijn er tussen 10.30 uur en 16.30 uur heel wat extra activiteiten op verschillende plaatsen in het park. Een Zwingids geeft er dagelijks uitleg over nestkasten en geeft handige tips over het voederen van vogels tijdens de herfst- en winterperiode. Daarnaast kunnen zowel jong als oud met telescopen de eerste wintervogels bewonderen in de Zwinvlakte en op de broedeilanden.

Bezoekers maken in het zoetwaterlabo kennis met de wereld van de kleine zoetwaterdiertjes, zoals waterkevers, libellenlarvenen salamanders. In de namiddag komt het zoutwaterleven tot in de kleinste details tot leven onder de microscoop, in het bijzonder de verschillende dieren die werden opgevist in de kreken in de Zwinvlakte, zoals krabben en garnaaltjes. 

Voor kinderen zijn er speciale activiteiten voorzien, zoals luisteren naar een verhaal ‘Het begint met een zaadje’ en knutselen van herfstbladeren in klei.  

Ringen van vogels
Tot en met 12 november worden in het Zwin Natuur Park dagelijks vogels geringd in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Wie het ringen van nabij zelf wil meemaken, is welkom voor een blik achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek van het ringwerk. 

Tot nog toe zijn dit najaar al meer dan 6.400 vogels van 52 verschillende soorten geringd, waaronder een aantal opmerkelijke en zeldzame vogelsoorten zoals grauwe klauwier, sperwergrasmus en struikrietzanger.

De ringactiviteit vindt telkens plaats in de voormiddag, van 10 uur tot 12 uur. Het zijn de laatste ringdagen van 2023. Het vangen van vogels is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij slecht weer (regen en/of veel wind) gaan de sessies niet door.

Gezinswandelingen in het thema BINGO
Op maandag 30 en dinsdag 31 oktober, woensdag 1 en donderdag 2 november start er om 10.30 uur een Nederlandstalige gezinswandeling. Op donderdag 2 november kunnen bezoekers aansluiten bij een Frantalige gezinswandeling om 10.30 uur. 

Deze wandelingen brengen je doorheen het park en de Zwinvlakte en zijn speciaal ontworpen op maat van gezinnen met jonge kinderen. De wandeling sluit af met een warm soepje.

De geheimen van het Zwin…in LEGO-blokjes
De expo loopt tot en met zondag 12 november in het bezoekercentrum van het Zwin Natuur Park. Bezoekers ontdekken meer dan 30 planten en dieren die typisch zijn voor het Zwin, allemaal in LEGO-blokjes opgebouwd. 

Alle activiteiten en een bezoek aan de expo De geheimen van het Zwin…in LEGO-blokjes zijn inbegrepen in het toegangsticket. Alle info over de activiteiten via www.zwin.be