Extra activiteiten tijdens herfstvakantie in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Beleving in het Zwin Natuur Park

Ook het ringen van vogels loopt nog tot en met vrijdag 11 november. Meteen de laatste kans om dit jaar nog het ringen bij te wonen.  De extra activiteiten starten uitzonderlijk vroeger dit jaar, naar aanleiding van de aangepaste schoolvakanties in Wallonië. 

Activiteiten tijdens de herfstvakantie
Elke dag van de herfstvakantie zijn er tussen 10.30 uur en 16.30 uur heel wat extra activiteiten op verschillende plaatsen in het park. Een Zwingids geeft er dagelijks uitleg over nestkasten en praktische tips over hoe vogels de komende herfst- en winterperiode het best gevoederd worden.  Via telescopen bewondert groot en klein de  eerste wintervogels in de Zwinvlakte en op het broedeiland .

Bezoekers maken in het zoetwaterlabo kennis met de wereld van de kleine zoetwaterdiertjes, zoals waterkevers, libellenlarven en salamanders. In de namiddag komt het zoutwaterleven tot in de kleinste details tot leven onder de microscoop., In het bijzonder  de verschillende dieren die werden opgevist in de kreken in de Zwinvlakte, zoals krabben en garnaaltjes.De gids vertelt alles over deze wonderlijke onderwaterwereld.

Voor kinderen zijn er extra activiteiten voorzien: luisteren naar een verhaal of knutselen van vogelsnacks.

Ringen van vogels
Tot en met 11 november worden in het Zwin Natuur Park dagelijks vogels geringd in samenwerking met het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Wie het ringen van nabij zelf wil meemaken, is welkom voor een unieke blik achter de schermen van het wetenschappelijk onderzoek van het ringwerk. Het is ook een unieke kans om de vogels van heel dichtbij te zien.
Tot nog toe kregen dit jaar in het natuurpark al ongeveer 6.000 vogels van 57 verschillende soorten een ring om de poot, waaronder een aantal opmerkelijke en zeldzame vogelsoorten zoals porseleinhoen, buidelmees, waterrietzanger, bladkoning en zelfs een krekelzanger.

De ringactiviteit gaat telkens door in de voormiddag, van 10 uur tot 12 uur. Het zijn de laatste ringdagen van 2022. De meeste vogels worden vroeg op de dag gevangen, dus er vroeg bijzijn is de boodschap. Het vangen van vogels is afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij slecht weer (regen en/of veel wind) gaan de sessies niet door.

Gezinswandelingen
Op maandag 31 oktober, dinsdag 1, woensdag 2 en donderdag 3 november start er om 10.30 uur een Nederlandstalige gezinswandeling. Op donderdag 27 oktober en donderdag 3 november kunnen bezoekers aansluiten bij een Frantalige gezinswandeling om 10.30 uur.
Deze wandelingen lopen doorheen het park en de Zwinvlakte en zijn speciaal gericht op gezinnen met jonge kinderen van 5 tot 12 jaar. De Zwingids geeft informatie op maat van de jongste bezoekers en zorgt voor een speciale toets. Na de wandeling wordt iedere deelnemer getrakteerd op een warm soepje.


Alle activiteiten zijn inbegrepen in het toegangsticket. Meer info via www.zwin.be.

Praktisch - Herfst in het Zwin
Data: van woensdag 26 oktober tot en met zondag 6 november, van 10.30 tot 16.30 uur
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Toegangsprijs park: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 6 euro; vanaf 18 jaar: 12 euro online (14 euro aan de kassa)

Ringen van vogels
Data: elke dag van 10 tot 12 uur, nog tot en met vrijdag 11 november Toegangsprijs park: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 6 euro; vanaf 18 jaar: 12 euro online (14 euro aan de kassa)

Gezinswandelingen
Data: Nederlandstalige wandelingen: maandag 31 oktober, dinsdag 1, woensdag 2 en donderdag 3 november om 10.30 uur
Franstalige wandelingen: donderdag 27 oktober en donderdag 3 november om 10.30 uur
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Deelnameprijs gezinswandeling: 15 euro voor volwassenen (17 euro aan de kassa), 7 euro voor kinderen en abonnees. Inschrijven verplicht. Toegang tot het park is inbegrepen.