Europese Bunkerdag op 27 locaties op zondag 5 juni

Bunkerdag

Op deze Bunkerdag kan het ruime publiek gratis 27 verschillende bunkers en bunkercomplexen langs de West-Vlaamse kust, maar ook in het binnenland, tot in Heuvelland, Haacht, Dessel en Adegem, bezoeken.

Tot het aanbod behoren onder andere bunkers ter verdediging van een toenmalig vliegveld (Blankenberge), vuurleidingsposten (Bredene), antitankgrachten (Haacht), weerstandsnesten (Koksijde), veldbatterijen (De Panne, Middelkerke) enz.

Op verschillende sites vinden ook o.a. gidsbeurten, kinderzoektochten, workshops, verhalen, re-enactment, fiets- en wandeltochten plaats. Voor de meeste activiteiten is vooraf inschrijven nodig, meer info is terug te vinden via de website.

Bunkerdag in provinciedomein Atlantikwall Raversyde
Ook in provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende staan heel wat activiteiten op het programma. In Atlantikwall Raversyde bevindt zich in het domein het best bewaarde onderdeel van de Atlantikwall aan onze kust uit de Tweede Wereldoorlog. Het domein kan op Bunkerdag volledig gratis bezocht worden.

Daar bevindt zich de gerestaureerde batterij Aachen. Het WOI-bunkercomplex geeft een uitzonderlijk beeld op de Duitse kustverdedingslijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. De batterij vormde een soort prototype bij de bouw van Hitler’s Atlantikwall in de Tweede Wereldoorlog.

Op de Atlantikwall Raversyde kunnen bezoekers op een Bunkerzsafari fietstocht, deelnemen aan Lego Masters workshops, een theatervoorstelling meepikken en genieten van demonstraties door radio amateurs en historische verrekijkers ontdekken.

Voor de theatervoorstelling en de Bunkersafari is vooraf inschrijven nodig. Dat kan via www.raversyde.be/nl/evenementen.

Bunkerdag in Europa
De stuurgroep van het Creative Europe-project 'Atlantikwall Europe', de initiatiefnemer van de Europese bunkerdag, kon het evenement vorig jaar vanwege de verschillende COVID-19-maatregelen enkel in België laten plaatsvinden. Dit jaar gaat Bunkerdag opnieuw internationaal, met ook activiteiten in Nederland.

De stuurgroep wordt geleid door provinciedomein Atlantikwall Raversyde, die eveneens de trekker is van deze Bunkerdag in België.

[www.raversyde.be/nl/bunkerdag-2022]