Eerste ooievaarsjong van 2019 geboren in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Image
2 ooievaarsjongen op nest
Eerste weken zijn cruciaal voor ooievaarsjongen

De eerste dagen zijn ooievaarsjongen moeilijk te zien, omdat ze afgeschermd worden door de ouders. Na een week zullen ze zich steeds meer laten zien. Vanaf dan zijn de jongen af en toe zichtbaar als ze even van onder de vleugels van de oudervogel tevoorschijn komen. Vanop de ooievaarstoren kunnen de bezoekers in de nesten kijken zonder ze te storen.

Jonge ooievaars hebben in hun eerste levensweken een fijne huidbedekking van donsveertjes die hen nog onvoldoende tegen de koude beschermt. Daarom houden de oudervogels hun jongen de eerste twee weken extra warm onder de vleugels. Het broedsucces hangt af van het weer: koud en nat weer in de eerste levensweken kan fataal zijn.
Daarnaast speelt ook de voeding een belangrijke rol. Als de ouders voldoende voedsel kunnen vinden, kunnen alle jongen overleven en opgroeien. Als er voedselproblemen opduiken, zullen de oudste jongen het meeste voedsel opeisen ten koste van hun kleinere nestgenoten.

Ooievaars leggen meestal drie tot vijf eieren. Deze worden niet allemaal tegelijk gelegd, maar gemiddeld om de twee dagen. Doordat de eieren niet allemaal tegelijk gelegd worden, komen ze ook niet allemaal tegelijk uit. Daardoor zijn niet alle jongen in hetzelfde nest even groot.

Ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park

Dit jaar zijn er 15 ooievaarsnesten ingenomen in het Zwin Natuur Park. Op 12 daarvan zijn koppels aan het broeden. Eind maart werden de eerste ooievaarseieren gelegd. De broedduur bedraagt ongeveer 33 dagen. In goede weersomstandigheden kunnen er ruim 20 ooievaarsjongen opgroeien in het Zwin Natuur Park. Pas aan het einde van het broedseizoen is er zicht op het broedsucces.

Zwinparkgids

Elk weekend staat er een Zwingids klaar in het park die de bezoekers meer informatie geeft over verschillende thema’s, zoals de ooievaars. De gids is inbegrepen in het toegangsticket.

Praktisch

Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Leon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Openingsuren:
- april, mei, juni en september: van dinsdag tot en met zondag, van 10 tot 18 uur
- juli, augustus en feestdagen: elke dag van 10 tot 18 uur
Prijs: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa)

www.zwin.be