Duinpanne (De Panne) opent nieuw speelplein en onthult kwaliteitslabel toegankelijkheid

speelpleinduinpanne

Daarnaast mag Duinpanne het kwaliteitslabel voor toegankelijk toerisme van Toerisme Vlaanderen onthullen. En deze zomer pakt het bezoekerscentrum ook uit met een nieuwe wandeling, de Groene Haltewandeling, in samenwerking met belangenvereniging TreinTramBus, beweging voor beter openbaar vervoer. Deze initiatieven passen in de verdere ontwikkeling van het provinciaal bezoekerscentrum. Vorig jaar gebeurden enkele ingrepen aan het gebouw en werd de nieuwe permanente expo ‘Sea Change’ ingericht.

Nieuw speelterrein

De oude speeltoestellen die 15 jaar geleden geïnstalleerd werden, waren dringend aan vervanging toe. Ook de capaciteit is opgetrokken zodat het minder druk zal zijn op de verschillende speelelementen. In de keuze van ontwerp werd niet alleen rekening gehouden met zo natuurlijk ogende materialen zodat de natuur rond het domein terugkomt in het speelterrein. Een groot nest staat centraal en verschillende speelelementen lopen er in een lus naartoe. Tegelijkertijd werd ook een zone voorzien voor de iets oudere kinderen, zoals het klimnest, apenbruggen slingerlussen. Kleine kinderen kunnen schommelen en hun behendigheid testen op wiebelbalken en rolbomen. De laureaat van de aanbesteding werd uiteindelijk Natureplay, omwille van hun materiaalkeuze, flexibele aanpak en kwalitatieve opstellingen die op maat gemaakt zijn van de site. De totale kostprijs van dit speelterrein is 50.000 euro.

Toegankelijkheid

Met de vernieuwing in het centrum zette de Provincie zwaar in op de toegankelijkheid van de expositie en van de site. De inrichting van een hellend vlak, een volledig rolstoeltoegankelijke bar en een hersteld duinpad in de tuin zijn daar voorbeelden van. Dit resulteerde in de erkenning van Toerisme Vlaanderen via het kwaliteitslabel voor toegankelijk toerisme, niveau A.  Hiermee voldoet het gebouw aan de normen van Toegankelijk Vlaanderen. Het label is vijf jaar geldig. Daarna volgt een nieuw screening.

Groene Haltewandeling

Een derde nieuwigheid is een wandeling die deze zomer wordt gelanceerd. De gunstige ligging nabij het treinstation van De Panne en de nabijheid van de kusttram leent zich tot een samenwerking met Groene Halte, een initiatief van TreinTramBus dat in 2004 werd gelanceerd. Het team van Duinpanne nam het initiatief om de prachtige natuur te koppelen aan de rijke geschiedenis van de streek en stak daarom een vernieuwde wandeling ineen, temidden de Oosthoekduinen nabij het Westhoekreservaat.

Het idee van een Groene Haltewandeling is eenvoudig. Wandelaars reizen met trein, tram of bus naar een Groene Halte waar een wandeling in rechte lijn vertrekt. Aan het einde van de route kunnen ze opnieuw het openbaar vervoer nemen. De Vlaamse Kust telt inmiddels zeven wandelroutes. In heel Vlaanderen zijn er inmiddels ruim vijftig Groene Haltewandelingen. De brochures van deze wandeling zijn te koop voor drie euro in bezoekerscentrum Duinpanne, in de treinstations of via www.groenehalte.be.

Toekomstplannen

Ook de komende maanden heeft het bezoekerscentrum nog plannen. Zo zal de parking aangepakt worden en vergroot de capaciteit van 45 naar 65 parkeerplaatsen. Er komt ook een kiss-and-ridezone voor tourbussen. Tegelijkertijd zal ook het buitenterras nabij het speelterrein aangepakt worden.

[www.west-vlaanderen.be/duinpanne]