Dertien Ooievaarsjongen in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist) geringd

Image
Ooievaarsnest

Ringen vanuit een hoogtewerker
Om tot bij de ooievaarsnesten te komen wordt er gewerkt met een hoogtewerker. Ongeveer de helft van de nesten bevindt zich op paalnesten, de andere zijn grote takkenplatforms in bomen die soms moeilijk te bereiken zijn.
De jonge ooievaars kunnen in principe geringd worden op het nest, maar vanuit een educatief standpunt haalt het Zwin Natuur Park ze even naar beneden om ze van een officiële ring te voorzien en uitleg te geven aan het publiek. Op die manier kan de ringer de jongen controleren en terzeldertijd de typische kenmerken duidelijker tonen aan de bezoekers.
De oudervogels vliegen meestal van het nest wanneer de hoogtewerker nadert, maar komen terug van zodra de jongen weer op het nest zitten. Voor de jongen is het een wat vreemde ervaring. Ze houden zich stil, waardoor ze gemakkelijk geringd kunnen worden.

Wetenschappelijk onderzoek over de vogeltrek

Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek over de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.
Elk jaar probeert het Zwin Natuur Park zoveel mogelijk jongen van een pootring te voorzien. Op de ring staat een uniek nummer. Voor de ooievaars worden speciale , grote ringen gebruikt. De code op de ring kan worden afgelezen met behulp van een verrekijker of telescoop. Daardoor is de kans dat geringde ooievaars worden teruggemeld veel groter dan bij de meeste andere soorten.

In 2018 waren er veertien bezette nesten. 20 van de 25 jonge ooievaars konden toen worden geringd. Vijf waren nog té klein.

Enkele weetjes

Een deel van de volwassen ooievaars die in het Zwin broeden zijn zelf ook geringd. Op één na, gaat het allemaal om vogels die hier zelf ooit in het Zwin geringd zijn, meestal als kuiken op het nest. Eén vogel is van elders afkomstig: een Nederlands vrouwtje van maar liefst 21 jaar oud. Een respectabele leeftijd, maar ooievaars kunnen in het wild tot 40 jaar oud worden. Alle geringde volwassen ooievaars die dit jaar in het Zwin zijn teruggekeerd, hadden ook vorig jaar al in het Zwin gebroed. In enkele gevallen waren beide partners van een broedpaar geringd. Bij die koppels keerden beide partners terug en ging ze weer samen broeden. Eens ze zich ergens gevestigd hebben als broedvogels, zijn ooievaars meestal trouw aan die broedplaats en keren ze er jaarlijks naar terug. Al die informatie kunnen we bij uitstek te weten komen dankzij het ringen van de ooievaars

Ooievaarstoren

De jongen zijn te bewonderen vanuit de ooievaarstoren in het Zwin Natuur Park, waar je ze van heel dichtbij zonder te storen kunt zien. Binnenkort krijgen de jongen de eerste vlieglessen.