Deelnemers testkaravaan leggen in coronajaar 150.000 duurzame kilometers af

Testkaravaan Psychiatrisch Centrum Menen

De teller staat na zeven edities op 9.420 deelnemers, goed voor 2,075 miljoen duurzame kilometers en een besparing van 273,93 ton CO2. Volgend jaar trekt de ‘testkaravaan’ al voor het achtste jaar door West-Vlaanderen.

Het aantal duurzame kilometers lag ongeveer 100.000 kilometers lager dan in 2019, toen deelnemers van achttien bedrijven en zes gemeenten 250.000 kilometer aflegden. Uiteraard woog het coronavirus op de cijfers. De karavaan trok zich pas in augustus op gang in plaats van april. Er namen negen bedrijven en vijf gemeenten deel in 2020.

‘De testkaravaan komt eraan!’ voor bedrijven

De campagne gericht naar de bedrijven is dit jaar al aan zijn zevende editie toe. Er namen negen bedrijven deel, verspreid over de hele provincie. Onder meer gemeente en OCMW Zwevegem, Lithobeton in Gistel, OC Cirkant in Zedelgem, CAW Noord-West-Vlaanderen en Sint-Jozefskliniek Izegem schreven zich in.

De 524 deelnemers testten één van de speedpedelecs, vouwfietsen, elektrische (bak)fietsen, of maakten gebruik van het openbaar vervoer en legden zo 114.534 duurzame kilometers af. Op die manier werd 15,38 ton CO2 uit de lucht gehouden.

De testers beoordeelden de campagne met gemiddeld acht op tien. De werkgevers gaven de campagne een gemiddelde score van 8,5 op tien. Elektrische fietsen, e-bakfietsen en vooral de speedpedelecs bleken heel populaire vervoermiddelen voor de test.

55 procent van de deelnemers gaf aan dankzij deze campagne voortaan minder de wagen te gebruiken voor hun woon-werkverkeer.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’

De campagne gericht naar de gemeenten en hun inwoners was aan de vierde jaargang toe. In totaal namen vijf gemeenten deel, namelijk: Koekelare, Middelkerke, Wielsbeke, Oostrozebeke en Heuvelland. Er waren verspreid over de vijf West-Vlaamse gemeenten in totaal 285 deelnemers. 162 deelnemers testten een elektrische fiets, 36 deelnemers probeerden de elektrische bakfiets en 87 kozen voor de speedpedelec. Samen legden zij 29.278 duurzame kilometers af. In totaal spaarden ze 3,86 ton CO2.

80% gaf aan een elektrische fiets aan te kopen, waarvan de helft binnenkort, en 43 procent zei meer te gaan fietsen. Gemiddeld geven de deelnemers acht op tien aan de campagne in zijn geheel.

Impact corona

Door de coronacrisis kon de campagne pas op 19 augustus van start gaan, in plaats van de geplande start midden april. Ondanks corona en het najaarsweer kan de testkaravaan in deze ingekorte testperiode van amper 2,5 maanden toch mooie cijfers voorleggen. Aan de testkaravaan voor de gemeenten namen zelfs nooit eerder zoveel inwoners deel, onder meer omdat het aanbod beschikbare fietsen uitgebreid werd en nu ook speedpedelecs bevatte.

Vooruitblik 2021

De deelnamekalender voor 2021 staat nog niet vast en zal onder meer omwille van de coronamaatregelen opnieuw pas opstarten vanaf het najaar.

‘De testkaravaan komt eraan!’

In 2014 lanceerde de Provincie West-Vlaanderen de campagne ‘De testkaravaan komt er aan!’. Met deze campagne wil de Provincie werknemers van West-Vlaamse bedrijven stimuleren om de auto minder te gebruiken en duurzamer naar het werk te pendelen. Sinds de lancering van de campagne namen al 134 bedrijven deel.

De Provincie was de eerste organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om duurzame mobiliteitsvormen uit te testen. Sinds 2017 richt de campagne zich ook naar gemeenten en hun inwoners. In totaal namen al 20 West-Vlaamse gemeenten deel aan de testkaravaan.

www.testkaravaan.be