‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente!’ steekt grens over naar Franse gemeente Esquelbecq

Testkaravaan voor het provinciepersoneel

Dankzij dit project zullen 25 inwoners van deze Franse gemeente tot en met maandag 18 juli gratis de voordelen van dagelijkse verplaatsingen met de elektrische fiets ontdekken.

De Provincie leent de fietsen uit voor het Europese Interreg subsidieproject Transmobil. Dit project heeft als doel de mobiliteit in de grensoverschrijdende plattelandsregio Westhoek/Frans-Vlaanderen te verbeteren. In 2019 trok de Testkaravaan ook al eens naar de Franse gemeente Steenwerck. 

Interregproject Transmobil
Met het Interregproject Transmobil willen de partners duurzame mobiliteit bevorderen van de inwoners in het grensoverschrijdend landelijk gebied Westhoek/Frans-Vlaanderen waar de eigen wagen de dominante vervoerswijze is. Ze doen dit door nieuwe mobiliteitsoplossingen aan te reiken, in de eerste plaats voor de mensen die geen eigen wagen bezitten. De test van de elektrische fietsen uit de vloot van de Testkaravaan sluit hier perfect op aan.

Met de realisatie van een grensoverschrijdend netwerk van hubs ontwikkelt het project nieuwe vormen van dienstverlening voor mobiliteit. Hubs zijn multifunctionele locaties, zoals mobiliteitsdiensten, commerciële en sociale voorzieningen in de dorpen en steden van het grensoverschrijdende gebied.
Het project krijgt in totaal 1.801.832,64 euro Europese steun. De andere helft wordt betaald door 16 Vlaamse en Franse projectpartners, waaronder de Provincie West-Vlaanderen.

‘De testkaravaan komt naar jouw gemeente’ in West-Vlaanderen
In 2022 biedt de Testkaravaan de inwoners van Tielt, Avelgem, Oostkamp, Ruiselede, Torhout en Staden de kans om gedurende twee weken gratis een fiets uit de vloot te testen en zo de voordelen te ontdekken van de elektrische (bak)fiets of speedpedelec. De bedoeling is om op een laagdrempelige manier te overtuigen om meer voor de (elektrische) fiets te kiezen.

De campagne is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de betrokken steden en gemeenten. In 2017 ging deze campagne van start in navolging van de succesvolle 'de testkaravaan komt eraan!', die het personeel van bedrijven in West-Vlaanderen een elektrische fiets, speedpedelec, bakfiets of ander duurzaam vervoermiddel doet proberen. 

[ www.testkaravaan.be ] [ www.west-vlaanderen.be/transmobil ]