Bunkerdag België op 20 locaties op zondag 23 mei

Bunkerdag

20 locaties in Vlaanderen
Op deze Bunkerdag kan het ruime publiek gratis meer dan twintig verschillende bunkers en bunkercomplexen langs de West-Vlaamse kust, maar ook in het binnenland, tot in Heuvelland, Haacht, Dessel en Adegem, bezoeken.

Tot het aanbod behoren onder andere bunkers ter verdediging van een toenmalig vliegveld (Blankenberge), vuurleidingsposten (Bredene), antitankgrachten (Haacht), weerstandsnesten (Koksijde), veldbatterijen (De Panne, Middelkerke) enz.

Op verschillende sites vinden ook bunkerwandelingen, kinderzoektochten, rondleidingen, theatervoorstellingen enz. plaats. Voor de meeste activiteiten is vooraf inschrijven nodig, meer info is terug te vinden via de website.

Bunkerdag in provinciedomein Raversyde
Ook in provinciedomein Raversyde in Oostende wordt één en ander georganiseerd. In Raversyde bevindt zich in het domein het best bewaarde onderdeel van de Atlantikwall aan onze kust. Het domein kan op Bunkerdag volledig gratis bezocht worden.

Daar bevindt zich de gerestaureerde batterij Aachen. Het WOI-bunkercomplex geeft een uitzonderlijk beeld op de Duitse kustverdedingslijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. De batterij vormde een soort prototype bij de bouw van Hitler’s Atlantikwall in de Tweede Wereldoorlog. Ook Batterij Saltzwedel Neu uit de Tweede Wereldoorlog is te bezoeken.

Kinderen kunnen op Bunkerdag een eigen bunker maken in betonklei, er is theater, een demonstratie van historische kijkers, een rondleiding langs de expo ‘Atlantikwall in vogelvlucht’ in het Natuurpark enz. Verder is ‘ARTlantic Wall’, een street art collectief, er te gast. Diezelfde dag opent immers hun expo ‘Artlantic Wall – Grafiti’ op de Atlantikwall in Raversyde.

Voor de rondleiding in het Natuurpark is vooraf inschrijven nodig, dat kan via [email protected] of 059 70 22 85.

Bunkerdag in Europa
Vorig jaar kon de Europese bunkerdag waaraan zeven Atlantikwall-landen (Frankrijk, Nederland, de Kanaaleilanden, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en België) deelnamen, niet doorgaan door de COVID-19-maatregelen.

De stuurgroep van het Creative Europe-project 'Atlantikwall Europe', de initiatiefnemer van de Europese bunkerdag, besloot het evenement integraal te verplaatsen naar eind mei – begin juni 2021, maar omwille van de verschillende COVID-19-maatregelen in de betrokken landen kan het dit jaar enkel in België plaatsvinden.

De stuurgroep wordt geleid door provinciedomein Raversyde, die eveneens de trekker is van deze Belgische Bunkerdag.


www.raversyde.be/bunkerdag/belgie/programma