Boek ‘De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid’ toont panorama van kustlijn na WO II

Op woensdag 4 augustus, exact 76 jaar na datum, stelt de Provincie West-Vlaanderen het nieuwe boek van het provinciedomein Raversyde (Oostende) en uitgeverij Tijdsbeeld voor.

Unieke taferelen
Het boek neemt de lezer mee naar 4 augustus 1945, een zonnige dag in de zogenaamde ‘zomer van de vrijheid’. Die dag nam een Amerikaans legervliegtuig haarscherpe, bijzonder gedetailleerde luchtfoto’s van de hele Belgische kuststrook, van Knokke-Heist tot De Panne.

Op de foto’s is te zien hoe bezoekers op de vele badplaatsen baden en genieten in de zon, het strand en de strandcabines, de duinengordel, de havens, het ongerepte en landschappelijk rijke hinterland. Daarnaast zijn ook duidelijke sporen en de littekens te zien van de oorlog die net voorbij is, met daarbij ook de fameuze Duitse Atlantikwall. De foto’s tonen ook de overgang aan van de bebouwing aan de kust, van elitair tot massatoerisme.

Bijzonder tijdsdocument
Het boek is een uniek tijdsdocument. Birger Stichelbaut en Wouter Gheyle, archeologen aan de UGent, ontdekten eind 2019 de filmrol met de foto’s in de US National Archives in Maryland in de Verenigde Staten. Dat gebeurde tijdens een onderzoek naar tienduizenden luchtfoto’s die de Amerikaanse luchtmacht in België nam in 1940-1945. De foto’s springen meteen in het oog, want ze zijn niet recht naar beneden, verticaal gefotografeerd maar vanuit een schuine hoek.

De onderzoekers geven extra uitleg bij de oorlogsdetails op de foto’s. Co-auteur Jeroen Cornilly geeft duiding bij de kunstarchitectuur. Hij schreef speciaal voor dit boek het verhaal van 100 jaar kusttoerisme.

Groot formaat
Het boek ‘De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid’ telt 264 bladzijden. In het boek zijn 200 afbeeldingen te zien, waarvan 83 panoramafoto’s. Om alle details tot hun recht te laten komen is er gekozen voor een groot formaat boek, waardoor de beelden op 60 cm breedte en 38 cm hoogte weergegeven zijn. Via de coördinaten op de foto's wordt de lezer langs meer dan 800 hotspots gegidst.
 De kostprijs van het boek bedraagt 59,90 euro.

Het boek werd uitgegeven door Tijdsbeeld uitgeverij in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen en de UGent, vakgroep Archeologie

Over de auteurs
Birger Stichelbaut is postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep Archeologie aan de UGent. Hij heeft bijzondere interesse voor de landschappen en archeologie van 20ste-eeuwse conflicten en is gespecialiseerd in het gebruik van historische luchtfoto’s. Sinds 2014 coördineert hij het Centrum voor Historische en Archeologische Luchtfotografie.

Wouter Gheyle is postdoctoraal onderzoeker aan de UGent, vakgroep Archeologie. Hij bestudeert de archeologie en het erfgoed van moderne conflicten op een landschappelijke schaal aan de hand van historische luchtfoto’s en digitale hoogtemodellen.

Jeroen Cornilly is kunsthistoricus, master in de monumentenzorg en doctor in de ingenieurswetenschappen (architectuur). Bijna twintig jaar lang was hij verbonden aan de erfgoeddienst van de Provincie West-Vlaanderen. Hij is nu archivaris in het Letterenhuis (Antwerpen).

Mathieu de Meyer is sinds 2011 voor de Provincie West-Vlaanderen coördinator-conservator van Atlantikwall Raversyde en ANNO 1465 in Oostende.

Praktisch – ‘De Kust. 4 augustus 1945. De zomer van de vrijheid’

Verschijningsdatum: 26 juli 2021
Kostrijs: 59,90 euro
Formaat: Hardcover op 38x30 cm, 264 blz.
Uitgeverij: Tijdsbeeld

Het boek is te koop in de boekenhandel, provinciedomein Duinpanne (De Panne), Zwin Natuur Park (Knokke-Heist), Informatiecentrum Tolhuis (Brugge), provinciedomein Raversyde (Oostende) en www.west-vlaanderen.be/webshop