Bezoekerscentrum Duinpanne (De Panne) verwelkomt dit jaar 100.000ste bezoeker

Het haalt zo een recordaantal bezoekers sinds de heropening in 2018. Het bezoekerscentrum is op korte tijd uitgegroeid tot een populaire attractie aan de kust en heeft nog heel wat groeipotentieel.

Geschiedenis
In 2014 nam de Provincie West-Vlaanderen het toenmalige centrum De Nachtegaal over van de Vlaamse Overheid. In 2018 werd het gebouw helemaal vernieuwd en op 5 oktober 2018 heropende het als het Provinciaal Bezoekerscentrum Duinpanne, met als slagzin “Ontdek de zee”. Eind 2019 opende in het centrum de grote permanente expo Sea Change, over het verrassende leven in en op de Noordzee.

De exploitaite werd vanaf 2018 vernieuwd en zo groeide het bezoekercentrum uit naar een heuse toeristische attractie aan de zee. Het educatief aanbod voor scholen en groepen spitste zich vanaf toen volledig toe op thema’s met een link naar de zee. Het centrum telt heel wat troeven, met een bar, een permanente expo, educatieve pakketten, een toeristisch onthaal en een shop.  

Recordaantal bezoekers
Vanwege de coronacrisis kon het bezoekerscentrum pas in 2022 openen met al haar functies. Dit resulteerde meteen in mooie bezoekerscijfers, waaronder 28.000 bezoekers in de zomermaanden juli en augustus. Intussen werd al de kaap van 100.000 bezoekers overschreden. Dat was de ambitie van het centrum sinds de oprichting in 1996, maar werd nu pas voor het eerst behaald. De omslag van een natuureducatief centrum naar een attractie met een hoge belevingswaarde slaat duidelijk aan.

Schoolbezoeken
Duinpanne blijft wel verder inzetten op zijn functie als educatief centrum. De zeeklassen blijven op het programma staan en dit jaar namen al 29.500 kinderen deel aan een educatief pakket. Dit aantal is samen goed voor 1.280 gidsbeurten, die uitgevoerd worden door een 100-tal gidsen en vrijwilligers.

Toekomst
De Provincie wil het potentieel van Duinpanne als attractie aan de kust verder ontwikkelen. De regio in Noord-Frankrijk wordt stilaan bereikt en ook van daaruit wordt een toenemende interesse in het programma van Duinpanne,  waaronder ook dat voor scholen, waargenomen.

Tegen de zomer van 2024 zal de duintuin een volledig nieuwe inrichting krijgen. Hiermee wil het bezoekerscentrum verder blijven inzetten op innovatie. Recent zakten verschillende educatieve centra af naar Duinpanne om het centrum als voorbeeld te nemen voor aanstaande renovaties en was Duinpanne het onderwerp op een congres of een lezingen aan hogescholen.

[duinpanne.be]