Bezoekerscentrum Duinpanne (De Panne) met vernieuwde parking klaar voor de zomer

Speelterrein aan bezoekerscentrum Duinpanne

Door de werken zijn er nu 20 extra parkeerplaatsen. Daarmee zal de nieuwe parking voldoen aan de noden van het bezoekerscentrum, dat steeds meer bezoekers telt.

Meer parkeercapaciteit
De vernieuwde parking is kleiner, maar tegelijk efficiënter ingedeeld zodat de bezoekers nu over meer parkeerplaatsen beschikken. De capaciteit werd opgetrokken van 45 naar 65 parkeerplaatsen. Er is ook plaats voorzien voor drie dienstvoertuigen. Op korte termijn zullen er ook elektrische laadpunten geïnstalleerd worden.

Met de nieuwe parking hoopt het bezoekerscentrum de grotere bezoekersdrukte op te vangen. De eerste maanden van 2022 waren alvast veelbelovend waarbij Duinpanne al meer dan 45.000 bezoekers mocht ontvangen. Ook honderden scholen vonden hun weg naar Duinpanne voor hun zeeklassen.

Bus- en fietsverkeer
Nieuw is ook een kiss-and-ride-zone voor bussen aan de voorzijde van het bezoekerscentrum. Voor fietsers is er een extra fietspad tot aan de poort waar zich een ruime fietsenstalling bevindt. Bijkomend is er verlichting voorzien voor de parking en het nieuw aangelegde pad.

Groenaanleg
Ook de groenaanleg op de parking werd aangepakt met bomen en struweel. De onthaalzone voor het bezoekerscentrum werd natuurlijker aangelegd met minder verharding. Bezoekers krijgen nu meer het gevoel in een natuurlijke duinomgeving te zijn. Dit is tevens het startpunt van de toekomstige vernieuwing van het educatieve parcours.

Kostprijs & termijn
De Provincie West-Vlaanderen investeerde 700.992,62 euro in de heraanleg van parking en omgeving. De Provincie kon gebruik maken van een subsidie van 85.000 euro uit het Europees Interregprogramma Vedette. De werken namen 100 werkdagen in beslag.

Zomer in Duinpanne
Het bezoekerscentrum pakt deze zomer uit met een boeiend programma. Bezoekers kunnen er snuisteren in het aquarium en de vaste expo Sea Change bezoeken. Buiten zijn er tal van zoektochten voor kinderen, zoals Schatten van de Vlieg, en volwassenen (vakantiezoektocht). Iets uitdagender is de Nerdlandsafari, waarbij acteur en wetenschapsfreak Lieven Scheire samen met insectenexpert Peter Berx de bezoekers meeneemt op expeditie. Dagelijks is er ook iets op het programma voorzien, zoals Freaky Natuur en Duinpanne Next level met uitdagende workshops. Creatieveling kunnen wekelijks op woensdag aan de slag met de createliers.  Duinpanne breekt ook uit en gaat met de fiets op kustsafari langsheen de Franse grens en laat de geïnteresseerden kennis maken met het leven in de vloedlijn door hen zelf te laten kruien. Uitblazen kan altijd op ‘het mooiste terras van De Panne’ met een kennismaking met een gevarieerd en lokaal drankenaanbod.

[duinpanne.be]