Belgisch record tijdens 1.000-soortendag in Tielt, Ruiselede en Wingene

Penseelkever (c) Patrick Debeuf

De teldag vond plaats van zaterdag 29 juni, 12 uur tot zondag 30 juni, 12 uur in Tielt, Ruiselede en Wingene.

Het doel van 1.000-soortendag is om na te gaan hoe het gesteld is met de biodiversiteit in de regio en om minstens 1.000 dier- en plantensoorten waar te nemen op 24 uur tijd. Dat doel werd met glans gehaald: er werden 1.684 soorten geteld. Een nieuw Belgisch record.

1.000-soortendag in cijfers

Een 50-tal waarnemers deden in totaal 5.015 waarnemingen, goed voor 1.684 unieke soorten. Meer dan 50 % van alle ingevoerde waarnemingen zijn insecten.
De meest voorkomende soortengroepen waren planten (450 soorten), nachtvlinders (316 soorten), kevers (225 soorten) en wantsen en cicaden (118 soorten).
Daarnaast werden er, zelfs tijdens de zomer, meer dan 100 soorten paddenstoelen waargenomen.
Verder werden er ook veel uilen gespot. Zo hebben de inwoners van ’t West-Vlaamse hart veel kans om ’s avonds een ransuil, een bosuil, een steenuil of een kerkuil te zien.

Alle resultaten kunnen geraadpleegd worden via www.westvlaamsehart.be/1000soortendag.

290 nieuwe soorten

Er werden tijdens de 1.000-soortendag 290 nieuwe soorten voor de gemeenten Tielt, Wingene en Ruiselede geïnventariseerd. Het gaat vooral over waarnemingen uit soortengroepen, zoals kevers, die nog niet vaak onder de loep genomen werden. De penseelkever is een mooi voorbeeld.

Veel exoten

Ook het klimaat heeft zijn invloed op de planten en dieren die bij ons te vinden zijn. Zo werd de zuidelijke oeverlibel, die vroeger bijna nooit in Vlaanderen te vinden was, gespot.
Bij de planten werden er ook veel exoten, zoals het papegaaienkruid, geïnventariseerd.
Tijdens de 1.000-soortendag werden ook 6 kleine ijsvogelvlinders en 4 kwartels gezien, twee soorten die hier wel thuishoren, maar in Vlaanderen niet veel meer voorkomen.

Samenwerking met verschillende partners

De 3de 1.000-soortendag is een samenwerking tussen de Provincie West-Vlaanderen, Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart, Natuurpunt De Torenvalk en de gemeenten Tielt, Ruiselede en Wingene. De teldag krijgt steun van LEADER Midden-West-Vlaanderen, een Europees programma voor plattelandsontwikkeling.
De eerste editie vond plaats in 2017 in Meulebeke en Pittem, de tweede editie in 2018 in Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke. Toen werden respectievelijk 1.218 en 982 soorten fauna en flora gevonden.

* Stad-Land-schap ‘’t West-Vlaamse hart’ is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen de Provincie West-Vlaanderen en de steden/gemeenten Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Ardooie, Lichtervelde, Hooglede, Staden, Moorslede, Ledegem, Dentergem, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wielsbeke en Wingene.

www.westvlaamsehart.be/1000soortendag

foto: (c) Patrick Debeuf