‘Agrotopia, een festival van de toekomst’ pioniert met ‘Yaconsorbet. Een dessert van de toekomst… en diabetici’

Curator Henk Rijckaert verwerkte het onderzoek en het smakelijke resultaat in een installatie in zijn interactieve expo ‘Pretpark voor Planten’, dat onderdeel uitmaakt van het festival.

De Yaconknol
De West-Vlaamse hogescholen Vives en Howest trokken de aandacht van expobouwer Henk Rijckaert met het onderzoek naar de Yaconknol. Dit Zuid-Amerikaans gewas lijkt wat op een zonnebloem, zou perfect gedijen op West-Vlaamse akkers en biedt heel wat mogelijkheden voor de verwerkende industrie. Een elftal variëteiten van het gewas zijn op dit moment in omloop in Vlaanderen, maar om deze van elkaar te kunnen onderscheiden, is het noodzakelijk om de DNA-sequentie ervan te karakteriseren. Die klus nam Howest voor haar rekening. Meteen een dubbele primeur.

Vives pioniert met Yaconsorbet, ook geschikt voor diabetici
Om de biodiversiteit in de West-Vlaamse landbouw te verhogen, begon Vives te experimenteren met de veredeling en verwerking van de Yaconknol. Het gewas heeft nauwelijks last van ziektes en plagen en de knol zit vol met fructo-oligosacchariden, een zoete vezel waardoor de knol wat smaakt naar peer of meloen. De fructo-oligosacchariden hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor het ook uiterst geschikt is voor diabetici. Het Yaconsorbet werd het resultaat van het experimenteren.

Howest stunt met DNA-sequentie Yaconknol
Vives bezorgde de Yaconknol aan het kenniscentrum bio-informatica van Howest voor verder onderzoek. Dit centrum brachten het DNA van de knol in kaart. Via het onderzoek konden medewerkers de Vlaamse variëteiten karakteriseren en ook het gen bepalen dat verantwoordelijk is voor de zoete smaak. De bezoekers kunnen op Agrotopia de resultaten van het onderzoek met de MinION, het sequeneringstoestel, bekijken maar ook zelf sequenties gaan opsporen in databanken.

Agrotopia, een festival van de toekomst
Van zaterdag 25 september tot en met zondag 3 oktober wordt in Roeselare aan de voet van de innovatieve dakserre Agrotopia een speels universum gecreëerd met als centraal thema ‘de voeding en landbouw van de toekomst’.

Via een leuke festivalformule wil de Provincie het grote publiek meenemen op een ontdekkingstocht naar nieuwe smaken, productieprocessen en vindingrijke innovaties met TV-maker en comedian Lieven Scheire, met wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel en comedian Henk Rijckaert.

Proef de toekomst in de foodzone
Naast het bezoek aan de serre, de expo en de leuke wetenschapsshows, kan het publiek op het festival letterlijk komen proeven van de toekomst in foodzone, met een frietkanon en een zoektocht in aangevulde realiteit (AR) naar groenten en fruit. Op het menu staan o.a. hybride burgers met crumble van krekels of gevulde pasta met wat meelwormen en natuurlijk de Yaconsorbet.
Bezoekers kunnen genieten van een klein proevertje in de expo. De sorbet wordt ook verkocht aan 3,50 euro voor twee bolletjes, afgewerkt met een duo-crumble van yoghurt en rood fruit. Meer info over het Yaconsorbet is terug te vinden op de website,
www.yacobat.be.

Agrotopia, de dakserre
Agrotopia, de innovatieve onderzoeks- en demonstratieserre van Inagro, is operationeel sinds de zomer van 2021. Deze kennishub met maar liefst 6.000 m² teeltoppervlak wordt ver buiten de provinciale grenzen een blikvanger voor onderzoek en innovaties in glastuinbouw en professionele ‘urban farming’.

De dakserre boven de kistenloods van de REO Veiling in Roeselare wordt de grootste van Europa. Het onderzoek dat er zal plaatsvinden zal de toekomst van wat op ons bord belandt mee bepalen. De Provincie wil daarom als regisseur van kennisoverdracht tonen hoe de aanstormende wereld van wetenschap en technologie onze toekomst bepaalt.

Alle info over het festival, de shows en de dakserre is te vinden via de website. Foto's van de Yaconknol kunnen gedownload worden via https://we.tl/t-PaazH24E2r .

www.agrotopia.be