78.000 herbruikbare bekers aangekocht tijdens provinciale groepsaankoop

Image
Herbruikbare bekers

Samen kochten ze 78.000 milieuvriendelijke bekers en 165 opbergbakken, een record. Bij de vorige groepsaankoop werden 72.500 bekers aangekocht. De Provincie bestelde zelf ook 2.000 bekers voor het bezoekerscentrum Raversyde in Oostende.

Groepsaankoop

De Provincie lanceerde in september 2019 een oproep om in te schrijven voor de groepsaankoop herbruikbare bekers. Deelnemers mochten het aantal bekers en het materiaal kiezen, en beslissen of ze een opdruk van hun logo wilden. Inschrijven kon tot en met 15 oktober. 30 verenigingen, 27 scholen en 13 lokale besturen kochten samen 50.000 polypropyleenbekers (PP) bij Ecocup en 28.000 polycarbonaatbekers (PC) bij Dutch Cups aan. De bekers zijn kort voor de zomervakantie geleverd.

Er werden ook 165 opbergbakken van gerecycleerd plastic bij Plastibac aangekocht.

Voordelen van herbruikbare bekers

De bekers zijn goed voor het milieu én kostenbesparend op termijn. Ze zijn stapelbaar en geschikt voor warme en koude dranken. Daarnaast zijn de bekers onbreekbaar, krasvrij, vaatwasserbestendig en veilig. Bij de productie wordt geen gebruik gemaakt van de weekmaker BPA (Bisfenol A). Die stof maakt plastic elastisch maar kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Duurzaamheid

In het kader van duurzaamheid en afvalpreventie organiseert de Provincie al vijftien jaar groepsaankopen voor herbruikbare drinkbrekers om zo organisatoren van evenementen, maar ook scholen en verenigingen, te ondersteunen. Daarbovenop mogen overheden sinds 1 januari 2020, en binnenkort ook organisatoren van evenementen, niet langer wegwerpbekers en -drankverpakkingen gebruiken, waardoor er ook grote interesse was van lokale overheden om deel te nemen.

Subsidie

De Provincie diende een subsidiedossier in bij OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij). OVAM subsidieert 50% van de netto kostprijs van bekers en bakken, weliswaar enkel voor lokale besturen. Ook de Provincie West-Vlaanderen kan rekenen op die subsidie.